Broadcast

Wie alleen naar Trish Keenan luistert, zou in haar een zangeresje uit de hippe jaren zestig vermoeden, wellicht zo'n fris type met minirok en hoge laarzen. De begeleiding vertelt een iets ander verhaal. Als die zang wordt gezet in een grillig en kleurrijk decor, opgetrokken uit ongeveer gelijke delen samples, ouderwets-elektronische toetsenborden en `gewone' instrumenten, ontstaat er een prettige wrijving die de hele cd aanhoudt.

De groep uit Birmingham opereert op het in strenge elektronica gespecialiseerde Warp-label, maar maakt nadrukkelijk popmuziek die in al haar grilligheid toch transparant en vooral toegankelijk blijft. Ook al is de muziek af en toe behoorlijk barok van toon en aanpak, zeker als je er een vergelijkbare band als Stereolab, op wiens Duophonic-label Broadcast debuteerde, naast houdt. Onder andere daardoor zit er een sprookjesachtige kant aan deze muziek, maar onverwachte wendingen of dreigende drumroffels zorgen voor de juiste hoeveelheid angels om ook de argwanende luisteraar bij de les te houden.

De geest van de excentrieke Engelse producer Joe Meek, die begin jaren zestig experimenteerde met `weirde' elektronica in een context van hitparadeliedjes, hangt over Haha Sound, en daar wordt deze plaat alleen maar beter van.

Haha Sound. Warp CD106. distr. Zomba

    • Jacob Haagsma