Aznar kiest als opvolger Rajoy

Als de nieuwe lijsttrekker van de conservatieve Spaanse Partido Popular is dit weekeinde vice-premier Mariano Rajoy aangewezen. De scheidende premier José María Aznar maakte zijn besluit hiertoe afgelopen zaterdag kenbaar tijdens een etentje met de drie kandidaten voor de opvolging.

Rajoy zal het in de landelijke verkiezingen in mei volgend jaar opnemen tegen de socialistische kandidaat voor het premierschap, José Luis Rodríguez Zapatero.

De aanwijzing van Aznar van zijn opvolger volgt na maanden van politieke suggesties, aanbevelingen en enquêtes over de naam van de favoriete kandidaat. De keuze van de premier wordt deze week behandeld door het conservatieve partijbestuur en zal vrijwel zeker unaniem worden overgenomen. Rajoy, minister van Woordvoering, stond samen met vice-premier en minister van Economische Zaken en Financiën, Rodrigo Rato, en ex-minister van Binnenlandse Zaken, Jaime Mayor Oreja, op het kandidatenlijstje.

Aznar maakte al bij zijn aantreden als premier in 1996 bekend dat hij niet meer dan twee termijnen wilde aanblijven. Dit moest voorkomen dat zijn partij zou vervallen in het `caudillismo' waarin het langdurig aanblijven van zijn socialistische voorganger Felipe González (1982-1996) volgens hem terecht was gekomen. Aznar werd de afgelopen weken evenwel in toenemende mate bekritiseerd over de weinig democratische wijze waarop alleen hij zijn opvolger benoemde.

Mariano Rajoy (48 jaar, getrouwd, een kind) maakt volgens de huidige peilingen goede kans om de volgende premier van Spanje te worden. Hij bekleedde reeds in het eerste kabinet-Aznar verschillende ministerposten. Als organisator van de vorige verkiezingscampagne, waarbij zijn partij tegen de verwachting in een absolute meerderheid haalde, steeg zijn ster binnen de partij. Hij geldt als een trouw volger van de conservatieve lijn van Aznar. Anders dan de huidige premier, die vooral het laatste jaar steeds meer autoritair gedrag werd verweten, vertegenwoordigt Rajoy meer het vriendelijke gezicht van zijn partij. Voor- en tegenstanders roemen zijn gevoel voor dialoog.