Alles op video, voor de vergoeding

De dijkafschuiving langs de Rotte is alweer onder controle, zegt het hoogheemraadschap Schieland. Maar bewoners zijn argwanend. ,,Ze onderhouden die kades gewoon niet goed.''

Vanaf de weg is de dijkverzakking niet te zien. Alleen wie over het afzetlint heenstapt dat de politie tussen twee huizen heeft gespannen, door een tuin naar beneden loopt en het houten plankierbruggetje oversteekt dat over de tussenboezem ligt, ziet het: een scheur van enkele tientallen meters lang in een bescheiden veendijkje, modder op de bodem van de boezem en water dat een plas vormt in een paar volkstuintjes die op de helling onder de boezem liggen. Verder veel medewerkers van het hoogheemraadschap die in de weer zijn met mobiele telefoons, politie en de voorzitter van de deelgemeente.

Om half vijf zondagmiddag, enkele uren na de tweede dijkverzakking binnen een week, is de Bergse Linker Rottekade in Rotterdam nog niet afgesloten voor verkeer. Dat is pas nodig wanneer twee vrachtwagens met zand en een graafmachine van een inderhaast ingezette aannemer de smalle kade blokkeren.

Ook de graafmachine moet tussen de twee huizen door naar de enkele meters lager gelegen tussenboezem, in feite niet meer dan de afwatering van het hoger gelegen veenriviertje de Rotte. Omwonenden filmen met hun videocamera's de schade die de tuin oploopt als de graafmachine eerst door bloembedden gaat en daarna in het gras vastloopt. ,,Jan heeft al een hele reportage gemaakt. Voor en achter: hij heeft het allemaal vastgelegd. Moet je doen, voor de schadevergoeding'', weet een van de toeschouwers.

Afgelopen donderdag hadden ze nog gebeld met het hoogheemraadschap, om te zeggen dat er water door het het dijkje sijpelde. ,,Toen zijn ze wel wezen kijken, maar ze deden niks.''

Het hoogheemraadschap, zegt een van de mannen met de mobiele telefoons, was van plan maandag iets aan de scheur te doen. ,,Het stond op de rol. Het had ook vrijdag gekund, maar ja, op vrijdag ligt het land al bijna plat, dan is het moeilijk nog werklui te vinden.'' Hij onderstreept dat er geen verband hoeft te bestaan tussen de donderdag gesignaleerde scheur, die verderop was, en de verschuiving van vanmiddag. ,,Dat kan heel goed opwellend kwelwater zijn geweest, dat zie je wel meer hier.''

De omwonenden denken er anders over. ,,Ze onderhouden het gewoon niet goed. Er is geen geld voor, zeggen ze dan. Kijk eens naar al die modder. Er is al heel lang niet gebaggerd.'' Sommigen vermoeden een verband met de gasexplosie aan de Rottekade bij Bergschenhoek. Daar werd zaterdagavond een woning verwoest. ,,Dat stond ook op teletext. Ik heb er zelf geen verstand van, het is ook veel verder weg, maar je weet het natuurlijk maar nooit.''

Ze hebben dit in elk geval nog nooit meegemaakt, terwijl de meesten van hen hier al tientallen jaren wonen. ,,We gingen hier altijd schaatsen. We gaan schaatsen op de boezem, zeiden we dan.''

Hun tuinen grenzen aan de tussenboezem. Het grootste risico is nu dat, door het tijdelijk wegvallen van de waterdruk van de tussenboezem, de beschoeiingen verzakken, waarna de tuinen gaan schuiven en de funderingen van de huizen gevaar lopen. Daarom is het water in de tussenboezem onmiddelijk weer binnengelaten na het geïmproviseerde herstel. ,,Die waterdruk, dat is nu het allerbelangrijkste'', zegt een van de mannen van het hoogheemraadschap.