Ajax wint wel maar blijft erg slecht spelen

Ajax heeft gisteren tegen FC Zwolle weer een slechte wedstrijd winnend afgesloten. In de Arena won de thuisploeg met 1-0 door een treffer van Pienaar. Ajax is met RKC als enige club nog zonder puntenverlies.

De winnende trainer Koeman toonde zich net als vorige week ontevreden over het spel van Ajax. De minimale zeges op RBC (competitie) en Grazer AK (voorronde Champions League) waren ook al weinig hoopgevend. Koeman: ,,De vorm is ondermaats. Ze zoeken veel te veel de moeilijke oplossing en ze lopen uit positie. Al die `hakkies' zien er leuk uit, maar daar win je natuurlijk geen wedstrijd mee.''

De kritische kijk van Koeman kwam tot uiting in de opzienbarende wissel van zijn aanvoerder en spelmaker Van de Vaart. Volgens de coach weet de speler zelf ook dat hij niet in vorm is en daarom was zijn vervanging niets bijzonders, wist Koeman. Van der Vaart moest na een uur plaatsmaken voor de Belgische aanwinst Sonck, die ook geen eind kon maken aan het geploeter van Ajax. FC Zwolle gaf met een verdedigende speelwijze weinig ruimte weg en kreeg in de slotfase zelfs kansen op de gelijkmaker.

De ploeg van trainer Boeve, die eerder als speler en later als hulpcoach bij Ajax werkzaam was, staat met Vitesse puntloos onderaan. Vorig seizoen ontsnapte FC Zwolle via de nacompetitie aan degradatie. Bij Ajax moest de Tsjechische rechtsback Grygera gisteren uitvallen met een hersenschudding. Het is onzeker of hij volgende week woensdag in Praag tegen het Nederlands elftal kan spelen in de beslissende EK-kwalificatiewedstrijd.

RKC had tegen Volendam slechts een half uur nodig gehad om de gedeelde koppositie veilig te stellen. Nog voor rust scoorde Hoogendorp twee keer en maakte Redan zijn vierde competitietreffer. De winnende trainer Jol was na de 3-0 zege meer dan tevreden, hoewel zijn ploeg na rust weinig goeds had laten zien. Vorig seizoen plaatste RKC zich net niet voor het UEFA-Cuptoernooi. De ploeg uit Waalwijk kan de vorm meestal niet vasthouden tot het einde van het seizoen. Volgens Jol heeft deze negatieve prestatiecurve met een gebrek aan ervaring te maken.

FC Groningen heeft zich gisteren gerevancheerd voor de 3-0 nederlaag van vorige week in Volendam. In het eigen Oosterpark was de noordelijke ploeg met 2-0 te sterk voor ADO Den Haag. Na een klein kwartier opende Matthijs de score uit een vrije trap. Vlak voor tijd bezorgde Salmon FC Groningen de tweede thuiszege van dit seizoen.

FC Utrecht is er niet in geslaagd de afwezigheid van vier geblesseerde basisspelers te compenseren. De gehavende thuisploeg verloor gisteren in de Galgenwaard met 1-0 van NEC, dat daarmee de twee verloren openingsduels goedmaakte. FC Utrecht, dat deze zomer uit geldgebrek een handvol belangrijke spelers kwijtraakte, speelde gisteren ook nog eens zonder Lamey, Schut, Bosschaart en Van de Haar. Bij NEC was Schuurman vlak voor rust de matchwinnaar.

RBC heeft zaterdag een einde gemaakt aan de goede competitiestart van Roda JC. In Kerkrade behaalde de ploeg uit Roosendaal een verrassende 2-0 zege. Youssouf en Daelemans waren de doelpuntenmakers voor RBC, dat dit seizoen met zijn degelijke spel weer aanspraak maakt op een plaats in de middenmoot.

RKC pagina 15