`Voorsprong' Balkenende inzake Irak duurde kort

De `informatievoorsprong' die premier Jan-Peter Balkenende in september over de massavernietingswapens in Irak van de Britse premier Tony Blair kreeg, had maar een beperkte houdbaarheidstijd.

Gisteren na afloop van de ministerraad erkende Balkenende dat die gegevens ,,kort daarop ook waren doorgegeven aan de inlichtingendiensten''.

Omdat de informatie uit het rapport ,,for your eyes only'' was, heeft Balkenende die niet gedeeld met vakminister De Hoop Scheffer van Buitenlandse Zaken en Kamp van Defensie.

Dat bleek donderdag in een debat met de Kamer over de kwestie Irak. Oppositiepartijen PvdA, SP en GroenLinks, bijgestaan door coalitiepartner D66, toonden zich hier ,,verbijsterd'' over.

Maar met zijn uitspraak gisteren dat hij op 25 september al wist dat die informatie kort daarop ook naar de verschillende inlichtingendiensten zou worden doorgesluisd en vervolgens ook beschikbaar was voor de ministers van Buitenlandse Zaken en Defensie, relativeerde Balkende zelf zijn informatievoorsprong.

Waarom de ministers van Defensie en Buitenlandse Zaken het hele verhaal over de vertrouwelijke informatie niet aan de Tweede Kamer hadden meegedeeld, wist Balkenende niet. ,,Het is niet anders'', aldus een laconieke premier.

Het rapport dat Balkenende van Blair vertrouwelijk mocht inzien vormde de basis voor de Britse conclusie dat Irak binnen 45 minuten een raket met massavernietigingswapens kon lanceren die Turkije of Cyprus zou kunnen bereiken.

In Groot-Brittannië woedt momenteel een fel debat over de vraag of dit dossier is aangedikt, om zo de publieke opinie achter de oorlog te krijgen.

Balkenende zei eerder deze week dat de geheime informatie ,,niet doorslaggevend'' was geweest in de bepaling van het Nederlandse kabinetsstandpunt inzake Irak.