Verslaving

Ik heb er een verslaving bij: BridgeBase. BridgeBase.com is de website van het gelijknamige bedrijf van Fred Gitelman. Deze tegenwoordig in Las Vegas woonachtige Canadese topspeler is een succesvolle producent van bridgesoftware. Zo is hij de geestelijke vader van de educatief zeer verantwoorde BridgeMaster-cd'tjes. Op de site staat ook een gratis internetbridgeclub en kan je regematig live verslagen volgen van topwedstrijden. En daar ben ik nu aan verslaafd. Heerlijk is het om het vanuit je luie studeerkamerstoel de top urenlang aan het werk te zien en, om net als in het echt, je te ergeren aan het soms ondeskundig gebabbel van de ramacommentatoren. Wat dacht u hier van:

Z/Allen

♠ 9 8

♡ 8 4 3

♦ H 10 5 4

♣ V 9 5 2

♠ H V B 4 3

♠ A 10 7 6 5

♡ H 10 9 6

♡ A B

♦ A 8

♦ V B 9 7 6 2

♣ 7 4

♣-

♠ 2

♡ V 7 5 2

♦ 3

♣ A H B 10 8 63

De hand is afkomstig uit de halve finale van het WK voor junioren van deze week uit Parijs. Italië is bezig Amerika in de pan te hakken en het favoriete Denemarken heeft een zware dobber aan het heftig tegenstribbelende Polen. In die laatste wedstrijd redde het Deense NZ paar met 7♣ tegen 6♠. Het contract ging veertienhonderd down. Niets aan de hand, want 6♠ contract is 1430. Op de andere tafel bood de Deen Martin Schaltz nog eens 7♠ en dat ging eentje down, omdat ♦H fout zat. De Deense schade: zeventien imps. Het eindcontract leverde onmiddellijk het wijsneuzige commentaar op van de rekenmeesters op de virtuele tribune: ,,Je mag nooit een grootslem bieden dat maar vijftig procent kans heeft.'' In de tweede wedstrijd misten de Italianen slem. Ze kwamen niet verder dan 5♠ +1. Het leverde hun toch dertien imps op omdat de Amerikaan Joe Grue op de andere tafel om de bekende reden sneuvelde in 7♠. Ik neem het op voor de grootslembieders. Zuid had geopend (met 1♣) en dat doet de kans op ♦H goed aanmerkelijk toenemen. Hoeveel exact kan ik u niet aangeven – misschien wel met 25 procent –, maar voldoende om de zeer talentvolle Grue (titelverdediger) en Schaltz (zilver op het laatste EK) te doen besluiten tot het allerhoogste. Dat ze toch down gingen, noem ik pech.

    • Jan van Cleeff