Tijdelijk verbod risicovolle demonstraties

Het dagelijks bestuur van het stadsdeel De Baarsjes in Amsterdam heeft burgemeester Cohen gevraagd de komende twee jaar geen risicovolle demonstraties in het stadsdeel toe te staan. Kort geleden liep de demonstratie `tegen zinloos politiegeweld' op het Mercatorplein uit de hand. De demonstratie was uitgeroepen om te protesteren tegen het doodschieten van een Marokkaan die met een mes was teruggekomen naar een eethuisje om een ruzie te beslechten. Een politieman schoot de man dood. Volgens de organisatoren van de demonstratie was dit het zoveelste blijk van een anti-buitenlander, dan wel anti-Marokkaanse opstelling van de politie. De demonstratie zelf verliep zonder noemenswaardige incidenten. Maar na afloop maakten enkele tientallen Marokkaanse jongens amok in de wijk. Geen van de aangehouden relschoppers kwam uit de buurt.