Televisie en Radio Voorkeur Zaterdag

ACTUALITEITEN

Nova. De uitzending is geheel gewijd aan een driedelige documentaire over de Tweede Kamer, waarvan maandag aanstaande het eerste deel wordt uitgezonden. Gesprekken met regisseur Ren Roelofs, die negen maanden lang de politieke ontwikkelingen in de Kamer volgde en met diverse politici. Ned.3, 22.20-22.52u.

DOCUMENTAIRES

Hoge Bomen: Annie M.G. Schmidt. Ter gelegenheid van de première van het toneelstuk Annie M.G. de dochter van de dominee, geschreven door Ton Vorstenbosch, wordt de ongeautoriseerde biografische documentaire over de veelgeroemde schrijfster herhaald. Zoon Flip bezoekt samen met de filmmakers o.a. het huis in Zuid-Frankrijk waar Annie en haar man Dick van Duijn verbleven en waar zij zich diep ongelukkig voelde. Ned.1, 21.05-22.00u.

AMUSEMENT

Jamie's kitchen. Eerste deel van vijf, waarin de televisiekok Jamie Oliver vijftien jonge werklozen uit Londen opleidt tot chef-kok, waarna ze aan het werk kunnen in het restaurant Fifteen. Yorin, 20.00-21.00u.

De Uitmarkt. Presentatie van De Uitmarkt 2003: De Liefde. Over verliefd zijn, vreemdgaan, bedrogen worden, knipperlichtrelaties, uitmaken en opnieuw beginnen. Met optredens van o.a. Karin Bloemen, Brigitte Kaandorp, Sanne Wallis de Vries en Krezip. Ned. 3, 21.05-22.00u.

MUZIEK

Lowlands 2003. Een twaalf uur durend verslag in drie afleveringen van het Lowlands Festival dat bekend is door de combinatie van muziek, film en theater. Met optredens van o.a. Beck, Eels, Moloko, Toneelgroep Amsterdam en Orkater. Striptekenaar Barbara Stolk en Janneke Riplet van punkband The Riplets verzorgen sfeerverslagen. Ned.3, 13.08-17.00u, morgen deel 2 Ned.3 12.08-16.10u., deel 3 Ned.3, 0.17-4.17u.

FILM

.War Games (John Badham, 1983, VS). Geoliede `publieksfilm'. Amerikaanse teenager (Matthew Broderick) kraakt de computer van het Amerikaanse ministerie van Defensie en activeert zodoende de elektronisch bestuurde aanloop tot de Derde, tevens Laatste Wereldoorlog. Veel milder dan Dr. Strangelove, maar cynischer dan Disney. Net5, 18.20-20.30u., met reclame.

.Gremlins (Joe Dante, 1984, VS). Ideale griezelkomedie, geproduceerd door Steven Spielberg, maar gekenmerkt door weldadige ironie van regisseur Dante. Tot destructieve monstertjes getransformeerde Mogwais terroriseren vredig stadje. Net5, 20.30-22.35u., onderbroken door reclame.

Rush Hour (Brett Ratner, 1998, VS). Eerste big-budget-Hollywoodfilm van Aziatische martial-arts-superster Jackie Chan is amusante actiekomedie annex buddyfilm. Met Chan als de zwijgzame Oosterling en Chris Tucker als de hysterisch ratelende Amerikaan. Zij dienen een ontvoerd dochtertje op te sporen. BBC1, 21.40-23.10u.

Mrs. Brown (John Madden, 1997, Engeland). Standvastige Schot John Brown (Billy Connolly) staat anno 1864 koningin Victoria (Juli Dench), bekend als de Widow of Windsor, bij in haar verwerking van de dood van prins Albert. Genuanceerd historisch drama. BBC2, 22.00-23.40u.

.Gremlins 2: The New Batch (Joe Dante, 1990, VS). Adembenemende cavalcade van visuele en cinefiele gags laat de gremlins, een bende vandalistische knuffelbeesten, een smart building grondig ontregelen. Regisseur Dante leeft zich uit in satire op yuppie-pausen en massacultuur. Net5, 22.35-0.40u., onderbroken door reclame.

Immortal Beloved (Bernard Rose, 1994, VS). Als thriller opgebouwde film over Beethoven (1770-1827), gespeeld door Gary Oldman, biedt weliswaar een zorgvuldige reconstructie van het begin van de 19de eeuw, maar ademt de graflucht van een mausoleum en vertoont plichtmatige bewondering voor een getergd, als proto-rockster voorgesteld genie. Rode draad is Jeroen Krabbé's zoektocht naar Beethovens unsterbliche Geliebte. Ned.1, 23.50-1.43u.

Paradise Road (Bruce Beresford, 1997, Australië/VS). Drama reconstrueert met grote precisie de onttakeling van vrouwen in het Jappenkamp op Sumatra. Met Glenn Close en Johanna ter Steege. RTL4, 0.05-2.10u., onderbroken door reclame.

Speechless (Ron Underwood, 1994, VS). Plezierige, moderne screwball comedy hekelt liefde, politiek en media, maar drijft op Geena Davis en Michael Keaton. Zij vallen voor elkaar, zonder te weten dat zij beiden als tekstschrijver werken voor rivaliserende senaatskandidaten in Arizona. Ned.2, 0.10-1.52u.

RADIO

Opium. Aandacht voor kunstenaar Willem Witsen (1860-1923), één van de getalenteerdste kunstenaars van de 'Beweging van Tachtig'. Gesprekken met conservator Freek Heijbroek en schrijver Jan Kal, die woont en werkt in het Willem Witsenhuis. Verder de schrijver Thomas Verbogt over zijn nieuwe boek Het Ongeluk, een roman over onder meer het ongrijpbare van de tijd. De acteur Marcel Musters over zijn bezoek aan de film Dogville, een stilistisch vormexperiment van bijna drie uur. Radio 1, 19.04-20.04u.

Zomeravondconcert. Live uitzending vanuit muziekcentrum Vredenburg van een concert uit het Holland Festival Oude Muziek Utrecht. Ouverture Manfred en Vierde symfonie van Schumann, Concert voor viool en orkest van Brahms, vertolkt door Orkest van de 18de eeuw olv Frans Brüggen. Radio 4, 19.02-23.00u.

Šimek 's nachts. Herhaling uit januari van het gesprek met schrijver en dichter Rogi Wieg naar aanleiding van zijn roman Kameraad scheermes, waarin hij verslag doet van zijn depressieve periode. Radio 1, 0.04-1.00u.