Schalken zeer moeizaam naar de derde ronde

Sjeng Schalken heeft gisteren met pijn en moeite de derde ronde van de US Open bereikt tegen de Duitser Lars Burgsmüller. De 26-jarige tennisser moest een 2-0 achterstand in sets wegwerken om na bijna drie uur in vijf sets te kunnen zegevieren: 4-6, 2-6, 6-2, 6-2 en 6-0.

Schalken, die nu de Kroatische reus Ivo Karlovic treft, is de enige Nederlander die in New York nog in het enkelspel actief is. John van Lottum verloor in de tweede ronde vooral op mentaliteit een vijfsetter van de jonge Rus Dimitri Toesoenov: 6-4, 3-6, 6-3, 5-7 en 6-2.

Schalken was in de eerste twee sets bijna de wanhoop nabij. De halve finalist van vorig jaar speelde zijn slechtste tennis sinds tijden. ,,Werkelijk alles wat ik probeerde ging fout'', stelde Schalken achteraf. ,,Voor mijn gevoel had ik eruit moeten liggen. Ik ben echt op mijn tandvlees verder gekomen.''

Aan het begin van de derde set begon Schalken aan een wanhoopstactiek. De Limburger ging een paar meter achter de baseline staan om meer tijd te krijgen om de ballen terug te slaan. De tactiek werkte wonderwel tegen de gespannen Burgsmüller, die de partij langzaam uit zijn handen zag glippen. In de vijfde set kreeg hij kramp waardoor Schalken de ballen alleen nog maar in het spel hoefde te houden.

Voor het eerst in zijn carrière wist Schalken een partij na een 2-0 achterstand in sets te winnen. De nummer twaalf van de wereldranglijst is in New York tot dusver alleen nog maar bezig geweest met proberen te overleven. Een nederlaag zou Schalken ver hebben teruggeworpen op de wereldranglijst.

Van Lottum verzuimde op baan 6 om op de ranking een flinke sprong voorwaarts te maken. Het Nederlandse enfant terrible had de nederlaag vooral aan zichzelf te wijten. Halverwege de derde set verloor de pupil van Alex Reijnders zijn zelfbeheersing toen de scheidsrechter verzuimde het spel stil te leggen nadat een ballenjongen tijdens een rally een bal had laten vallen.

Van Lottum liet hoofdscheidsrechter Michael Morrissey naar de baan komen, maar de Nederlander werd niet in het gelijk gesteld. De zwaar geëmotioneerde speler sloeg daarop een dubbele fout en kwam een break achter. De Rus serveerde vervolgens de derde set koeltjes uit.

Na een lange plaspauze die Van Lottum gebruikte om tot bedaren te komen herstelde hij zich knap. Hij vocht zich terug in de partij en wist een vijfde set af te dwingen. Toen hij in zijn ogen in de derde game echter opnieuw door de arbiter werd benadeeld knapte er iets in Van Lottum. Vloekend en tierend ging hij ten onder.

Na het laatste punt vertrok de woeste Van Lottum naar de kleedkamers. De tennisser liet aanvankelijk alleen zijn coach Reijnders het woord doen. De coach roemde vooral de wijze waarop Van Lottum zich mentaal had hersteld na het incident in de derde set. In het verleden wist de tennisser dergelijke tegenvallers nooit meer te boven te komen. ,,Ik was blij dat Van Lottum het bijltje er niet direct bij neergooide. Wat mij betreft hij heeft zich in mentaal opzicht overtroffen. Maar aan het einde van de partij was het pijpje leeg'', stelde Reijnders.

Ondanks de botsingen met de scheidsrechter gaf hij de man op de stoel nog wel een hand voor zijn vertrek van de US Open. Van harte was dat niet. Van Lottum: ,,Het was of een hand of een klap.''

    • Koen Greven