RECLAME KNIPPEN... ...UIT KINDERBOEK

Farmaceutisch bedrijf GlaxoSmithKline en het collectebusfonds Allergy UK hebben in twee jaar tijd in Groot-Brittannië al 50.000 exemplaren van het kinderboek Mr. Sneeze and his Allergies weggegeven. Toch is de Britse overheid nu een spoedonderzoek gestart naar de toelaatbaarheid van twee pagina's in het boek waarop GlaxoSmithKline (GSK) haar anti-allergiemedicijnen Piriton en Piriteze aanprijst. GSK betaalde het schrijven en drukken van het kinderboek, aldus de Britse krant The Guardian (12 aug).

Het boek waarin Mr. Sneeze denkt verkouden te zijn, terwijl hij in werkelijkheid allergisch is voor de veren in zijn hoofdkussen, past naadloos in de al jaren beroemde Britse kinderboekenserie van Mr. Men (www.mrmen.com) en Litle Miss.

Op kinderen gerichte advertenties voor geneesmiddelen zijn in Groot-Brittannië verboden. De bladzijden met de advertenties, en ook de vier pagina's die Allergy UK vulde met advies aan ouders over huisstofallergie, zijn dan ook voorzien van een stippellijn langs de binnenrand. Om aan te geven dat ouders die pagina's eruit moeten knippen voordat ze het boek aan hun kinderen geven. Zo stond het ook in een brief die bij het boek zit, zegt een woordvoerder van de organisatie voor niet-receptgeneesmiddelen die het boek voor uitgave goedkeurde.

De aangeprezen GSK-allergiemedicijnen zijn zonder recept te koop. Maar het zijn niet de eerste-keus-middelen voor allergische kinderen, klaagt medicijnenexpert dr. Andrew Herxheimer tegen een verslaggever van de British Medical Journal (23 aug.). Het zouden oude histaminica (anti-allergiemiddelen) zijn, met de beruchte sederende (rustgevende en slaapverwekkende) effecten.

Het als kritisch bekend staande Nederlandse Geneesmiddelenbulletin is echter milder over één van beide middelen. Piriteze wordt ingedeeld bij de modernere antihistaminica, waar de gebruiker niet slaperiger van wordt. De actieve stof in Piriteze is cetirizine. In Nederland is dat zonder recept verkrijgbaar in de anti-allergiemedicijnen Reactine en Revalin.

En het oudere Piriton mag dan wel geen `eerste keus' van de medicijnendeskundigen zijn, ouders kiezen er wél vaak voor, schrijft apotheker Clodagh Keane van het bedrijf Bristol-Myers Squibb in een reactie op de website van de British Medical Journal. Keane, schrijvend vanuit zijn ervaring achter de kassa van de apotheek: ``De meeste ouders nemen het als eerste-keusmiddel omdat de sederende effecten vaak gewenst zijn.''

    • Wim Köhler