Querida Máxima,

Het wordt hoog tijd dat het in Buenos Aires wat warmer weer wordt, want ik ben bijna door mijn Billy-boekenkastjes heen. Die korstjes van de Ikea-planken knetteren hard maar de rest brandt prima in mijn open haard. Het is een efficiënte manier om in dit land, waar zoveel fraaie meubels te koop zijn, eindelijk van die doorgezakte zelfbouwspullen af te komen.

In jaren heeft Argentinië niet zo'n koude winter meegemaakt, krijg ik keer op keer te horen. Echt koud is het hier naar Hollandse maatstaf natuurlijk nooit – een enkele keer nachtvorst en als het tegenzit wordt het in de hoofdstad overdag niet warmer dan een graad of tien – maar het zwembad ligt er hier al maanden werkeloos bij. De joggers dragen handschoenen en oorwarmers.

In het aan de voet van het Andesgebergte gelegen Bariloche hebben het afgelopen weekeinde zo'n vijfduizend mensen bij temperaturen onder nul het 33ste Nationale Feest van de Sneeuw gevierd. De zeventienjarige Argentijnse Yanina Burini is er uitverkoren tot Sneeuwkoningin. Ze is lang en blond, dus dat moet een opsteker voor je zijn.

De Hollanders beginnen ook te ontdekken dat het hier fijn fris kan zijn. De voorzitter van de Stichting Wintermarathon, Aart Koopmans, is deze maand in Patagonië wezen zoeken naar een geschikte locatie om over twee jaar de Alternatieve Elfstedentocht te kunnen organiseren, in plaats van op die duffe Weissensee in Oostenrijk. Hij heeft bij Calafate en Ushuaia geschikte meren gevonden, waar in 2005 naar verwachting tussen de vijfhonderd à duizend Nederlanders komen schaatsen. De wedstrijd gaat de MAXIMArathon heten en jij komt de deelnemers – Hup Alexander, naar voren! – straks met de kleine monarch aan je zijde wegschieten. Geinig hè?

Misschien komen er nog wel meer Hollandse schaatsliefhebbers als ze doorkrijgen hoe goedkoop het hier is. In een deze week gepubliceerd onderzoek dat de Zwitserse bank UBS jaarlijks doet naar de kosten van 111 producten en diensten blijkt dat Buenos Aires – drie jaar geleden nog de duurste stad van Zuid-Amerika – op Bombay na inmiddels de goedkoopste stad ter wereld is. Oslo voert als meest prijzige plek de ranglijst aan. Amsterdam staat op de 21ste plaats. Buenos Aires is royaal de helft goedkoper dan de Nederlandse hoofdstad.

Het waardeverlies van de peso heeft je landgenoten gedwongen onwaarschijnlijk creatief te worden. Importeren is immers te duur. In de wijk Palermo Viejo worden wekelijks de meest prachtige, hippe winkels geopend, waar uitsluitend Argentijnse producten worden verkocht. Schitterende boekenkasten. Leuke restaurants. En kleren. De Argentijnse krant Clarín berichtte zondag dat de nieuwe lentecollectie voor tachtig procent nationaal fabrikaat is. De babykleertjes in de Cheeky-winkels zijn volledig van Argentijnse makelij. Dus als je in het winkelcentrum van Wassenaar moeite hebt om iets leuks betaalbaars te vinden dan hoor ik het wel weer.

Van de week zoefzoemden trouwens de eerste mugjes machteloos rond mijn klamboe. Zou het voorjaar dan toch echt gaan beginnen? Un besito.

Buenos_Aires@nrc.nl

    • Marcel Haenen