PURE CHOCOLA BESCHERMT HART EN VATEN, MELK NIET

Pure chocola verhoogt in het bloed de concentratie aan antioxydanten die waarschijnlijk beschermen tegen hart- en vaatziekten. Maar wie een glas melk drinkt bij zijn stukjes pure chocola krijgt geen chocolade-antioxydanten in zijn bloed. De antioxydanten binden aan melkeiwitten, is de hypothese van Italiaanse onderzoekers, waardoor het beschermende effect verloren gaat. Daardoor heeft ook melkchocola geen effect (Nature, 28 aug).

Pure chocola verlaagt ook de bloeddruk, blijkt uit een Duits onderzoek, tenminste als je er per dag 100 gram van eet. Witte chocola mist die gave. De Duitse onderzoekers lieten zes proefpersonen 14 dagen 100 gram pure chocola eten en na een herstelperiode van een week nog eens 14 dagen 100 gram witte chocola.

Zeven andere chocolade-eters aten eerst de witte en daarna de pure chocola (Journal of the American Medical Association, 27 aug). De proefpersonen hadden een mild-verhoogde bovenbloeddruk (gemiddeld 153 mm bovendruk en 84 mm onderdruk), maar slikten geen bloeddrukverlagers. Tien dagen na de start van hun pure-chocoladekuur was hun bovenbloeddruk, na een geleidelijke daling, gemiddeld 5 mm lager. De onderdruk was bijna 2 mm gedaald. Een paar dagen na het staken van de chocoladeconsumptie lag hun bloeddruk weer op het oorspronkelijke niveau. De witte chocola had op de bloeddruk geen effect.

De dertien Duitse proefpersonen wisten hun totale calorie-inname en micronutriëntenvoeding constant te houden. Dat is een behoorlijke prestatie, want 100 gram chocola levert 480 kcal. Voor een westerse volwassene die kantoorwerk doet is dat maar liefst een kwart tot een vijfde van de dagelijkse energiebehoefte.

Onbekend is of de Duitsers tijdens hun bloeddrukexperiment ook melk mochten drinken en wat de invloed daarvan was. Het Italiaanse experiment met melk en pure chocolade roept veel vragen op: er zijn veel mensen die geloven in het heilzame effect van antioxydanten, ook als ze uit fruit of pillen komen. Gooit een glas melk ook hier roet in het eten? De Italianen benadrukken dat ``de antioxydant-activiteit kan worden beïnvloed door andere dieetbestanddelen.''