Populair?

De Nederlandse atleten presteren matig op het WK in Parijs. Waarom is atletiek geen populaire sport in ons land?

Wil Westphal, oud-bondscoach Nederlandse atletiekbond: ,,Nederland is vooral een voetbal- en tennisland, andere sporten volgen op een grote afstand. Het kwalitatief steeds minder goede gymnastiekonderwijs speelt ook een rol. Een gymleraar krijgt ieder jaar opnieuw minder lesuren toegewezen. Wat is er bovendien makkelijker dan een bal de zaal in te gooien en de leerlingen te laten voetballen? De laatste jaren heeft Nederland ook geen echte atletiektopper voortgebracht. Het klimaat in ons land is ook niet geweldig voor atleten. Voeg daarbij het feit dat steeds meer landen aan atletiek doen en we een streng dopingbeleid kennen, en de impopulariteit van de sport in ons land is verklaard. Toch zijn de prestaties van de Nederlanders op het WK niet slecht. Als je de halve finale of finale van een bepaalde discipline haalt, lever je als atleet een goede prestatie.''

Rens van Kleij, directeur Nederlands Centrum voor Dopingvraagstukken: ,,Het is vreemd om te stellen dat de animo om aan atletiek te doen afneemt door het Nederlandse dopingbeleid. Ook wordt er in Nederland niet strenger getest dan in andere landen. Een goed dopingbeleid is juist een prima zaak voor de sport. Het NeCeDo wil uitdragen dat je maar beter niet met doping in aanraking kunt komen. Mijn grote helden zijn in ieder geval winnaars die geen vreemde producten nodig hebben om een titel te behalen. Elke atleet kent de dopingregels en weet wat er kan gebeuren als die niet worden nageleefd. Er is zo onderhand sprake van een mondiale dopingcode, niemand hoeft zich meer te laten verrassen. Iedere sport die zich afficheert met doping, verliest zijn charme. Aan valsspelers hebben we niets, die kunnen maar beter verdwijnen.''

Henk Kraaijenhof, atletiektrainer: ,,Atletiek is een prestatiesport en geen spel zoals voetbal. Bovendien moet een atleet hard trainen, veel mensen hebben daar weinig zin in. Neem kogelstoten: die kogel moet je elke dag honderd keer weggooien, dat is minder aantrekkelijk dan een potje voetbal. Een atleet is vooral met zichzelf bezig, teamsporten zijn veel socialer. Nederland is natuurlijk geen atletiekland pur sang. Een lang persoon gaat bij ons volleyballen in plaats van hoogspringen. Het is ook moeilijk om rond te komen van de atletiek. Een goede sprinter als Troy Douglas kan echt niet leven van zijn sport. Verder is het Nederlandse klimaat ook niet geweldig, maar dat hoeft niet veel uit te maken. In Zweden is het weer nog slechter, maar lopen er door de betere indoorfaciliteiten ook meer goede atleten rond.''

Ellen van Langen, oud-olympisch kampioene (1992) op de 800 meter: ,,Zaken als het Nederlandse klimaat of het harde trainen hebben weinig te maken met de pure atletieksport. Het grote probleem is dat het maar geen echte televisiesport wil worden. Een zender als Eurosport brengt doodleuk drie uur achter elkaar atletiek, dat houdt geen mens vol. De prestaties van Nederlandse atleten worden onderschat. Als je zevende wordt op een WK heb je het gewoon heel goed gedaan. In ons land wordt dan geroepen: `Zevende? Dat is niet best.' Als er in Nederland topatleten opstaan, is er even sprake van een opleving bij het grote publiek. Helaas is die dan van korte duur. Het is natuurlijk een cliché, maar het is nu eenmaal zo dat er in heel veel landen aan atletiek wordt gedaan. Probeer je dan nog maar eens te onderscheiden.''

Robin Korving, atleet: ,,De Nederlandse atletiekgeschiedenis kent weinig écht grote namen. Als er eens goede atleten opstaan, worden ze vrij kritisch benaderd door de pers. Afgezien daarvan is voetbal natuurlijk dé sport in Nederland. Veel mensen weten niet eens wat een atleet moet doen om tot topprestaties te komen. Eigenlijk is de atletieksport een beetje onoverzichtelijk met al die disciplines. Het is geen simpele wedstrijd tussen Nederland en Duitsland of Nederland en Engeland. Toch presteren de Nederlandse atleten over het algemeen niet slecht. Nederland is een klein land waarin weinig geld aan atletiek wordt besteed. Als een Nederlander dan de finale haalt op een WK, is dat een goede prestatie.''

    • Marcel Abrahams