Oude experts helpen ontwikkelingsland

Mijn ouders zijn een aantal jaren geleden een banketbakkerij in Zuid-Turkije begonnen. Hun buren, een ervaren bakkersfamilie, adviseerden en hielpen daarbij. Goed dat zulke mensen bestaan, want mijn vader noch mijn moeder had verstand van een bakkerij.

Jaap Kottier uit Oss hielp ook een bakkerij op te zetten, in het Midden-Amerikaanse Guatemala. Hij kijkt, in de eerste aflevering van de zesdelige serie Ondernemen tegen armoede, met betrokkenen terug op wat ze in acht jaar hebben opgebouwd en vertelt over zijn drijfveren.

De tv-serie van programmamaker Kor Al is gemaakt ter gelegenheid van het 25-jarig jubileum van het Programma Uitzending Managers (PUM) dat gepensioneerde managers en experts naar ontwikkelingslanden en Centraal- en Oost-Europa uitzendt. PUM krijgt subsidie van de ministeries van Economische Zaken en Ontwikkelingssamenwerking. In elke aflevering staat een uitgezonden manager centraal.

Banketbakkerij Holandesa in Guatemala kreeg sinds 1995 hulp van oud-bakkerijdirecteur Kottier en groeide in die tijd van zestig naar zeshonderd werknemers. De bakkerij produceert vooral taarten. Het bedrijf heeft zelfs een bedrijfsarts in dienst die ook de familieleden van het personeel gratis onderzoekt en medicijnen verstrekt.

Eigenaar Luis Saavedra is trots op zijn bedrijf. Dat zijn bakkerij inmiddels is uitgegroeid tot een bedrijf met zeventig winkels komt, zegt hij, doordat hij zijn personeel beter betaalt dan andere werkgevers. Hij opent zijn banketwinkels vooral in arbeiderswijken, waarvan in de documentaire helaas weinig te zien is.

Jammer is dat het portret door de presentatie van oude en nieuwe beelden rommelig overkomt. Maar wat de bakkerij met ondersteuning van PUM heeft bereikt is bewonderenswaard. Bovendien kreeg ik heimwee door de vele beelden van taarten.

Kottier vraagt zich af of veel ontwikkelingshulp naar armen gaat of verloren gaat door mismanagement. De aanpak van PUM is beter, vindt hij: ,,Geef mensen geen vis, leer ze vissen.''

De documentaire belicht overigens zijn laatste `officiële' bezoek aan de banketbakkerij Holandesa. Het Programma Uitzending Managers waardeert de inbreng van oudere managers, maar na hun zeventigste is het wel afgelopen. Zo zijn de regels. Kottier zal, zegt hij, terug blijven komen. ,,We zijn een familie geworden.''

Ondernemen tegen armoede, RTL5, 10.30-11.00u.

    • Hulya Cigdem