Nokia en Psion tegenover Motorola

De stellingen zijn betrokken in de strijd tussen de concurrerende besturingssystemen voor `slimme' mobiele telefoons. Motorola verkoopt zijn belang van 19 procent in de onafhankelijke softwareproducent Symbian. Het Amerikaanse technologieconcern heeft klaarblijkelijk besloten op andere paarden te wedden. Het zal Microsoft-software gebruiken voor zijn mobiele telefoons voor de zakelijke markt en vooral Linux-software inzetten voorzijn toestellen voor de consumentenmarkt.

Intussen neemt Nokia, 's werelds grootste producent van mobiele telefoons, een grote hoeveelheid Symbian-aandelen over van Motorola, waardoor zijn belang naar schatting zal toenemen van 19 naar 32 procent. Dat brengt duidelijke voordelen voor Symbian met zich mee. Het rijke Nokia toont zijn toewijding door de grootste aandeelhouder te worden. De kans is zelfs groot dat het op een dag de meerderheid van de aandelen zal verwerven.

Het Finse concern betaalt Symbian 5 dollar (4,55 euro) voor iedere telefoon met diens besturingssysteem aan boord. De softwareproducent is jaarlijks 100 dollar aan kosten kwijt. Dus zodra Nokia meer dan 20 miljoen `slimme' mobieltjes per jaar verkoopt, kan het geld besparen door zelf eigenaar te worden van het besturingssysteem.

Maar vermoedelijk gebeurt dat niet, en zal dat ook niet gaan gebeuren. Op dit moment helpt een onafhankelijk Symbian – tot wiens aandeelhouders ook SonyEricsson, Siemens en Samsung behoren – Nokia de mobieletelefoniesector te verenigen tegen de dreiging van Microsoft. Bovendien kan het Finse concern proberen zijn nieuwe invloed aan te wenden om de royalties van Symbian omlaag te krijgen. Psion, het Britse technologieconcern dat voorheen Symbians grootste aandeelhouder was, had daar geen belang bij omdat het zijn eigen activiteiten op het gebied van de `slimme' mobieltjes aan het afbouwen was.

Niettemin neemt Psion de rest van Motorola's belang in Symbian over. Dat zou wel eens een verstandige zet kunnen zijn. De belegging waardeert Symbian op 300 miljoen pond. Motorola aanvaardt waarschijnlijk een korting om afstand te kunnen doen van een niet vlottend belang. Daarom lijkt het vreemd dat de aandelen van Psion na het bekend worden van het nieuws zijn gekelderd.

Op de keper beschouwd betekent het bedrag van 300 miljoen pond dat Psions belang in Symbian slechts 93 miljoen pond waard is. Als we dat aftrekken van de marktwaarde van het concern van 330 miljoen pond, impliceert dat een waarde voor de overige bedrijfsonderdelen van 237 miljoen pond. Dat is 22 maal de winst vóór belastingen, een pittige waardering. Symbian moet echt zo'n 500 miljoen pond waard zijn om de huidige koers van Psion te rechtvaardigen.

Onder redactie van Hugo Dixon.

Voor meer commentaar: zie www.breakingviews.com.

Vertaling Menno Grootveld.

    • Mike Monnelly