Minister weg omdat coup zou dreigen

De Filippijnse minister van Defensie is gisteren afgetreden met de waarschuwing dat `zekere krachten' bezig zijn met een `goed georganiseerde poging' het land te destabiliseren.

Hij zegt met zijn vertrek de regering `de vrije hand' te willen geven bij de bestrijding daarvan.

De minister, Angelo Reyes, is de tweede hoge functionaris die opstapt nadat op 27 juli een muiterij was neergeslagen. Meer dan driehonderd lagere officieren en soldaten hielden die dag twintig uur lang een deel van het zakencentrum van Manila bezet. De muiters klaagden over wijdverbreide corruptie en eisten het vertrek van minister Reyes, de chef van de militaire inlichtingendienst Victor Corpus en president Gloria Arroyo. Corpus verliet zijn post al kort na de muiterij van vorige maand.

Minister Reyes was door de opstandige militairen beschuldigd van corruptie, waaronder het verkopen van wapens aan moslim-rebellen. Hij zou ook betrokken zijn geweest bij een bomaanslag in het zuiden van de Filippijnen eerder dit jaar, in een poging meer geld van de Verenigde Staten los te krijgen voor de strijd tegen terreur.

In de toespraak waarin hij zijn ontslag aankondigde, ontkende Reyes alle aantijgingen. Hij vertrok vanwege de voortdurende dreigingen tegen de regering van Arroyo, zei hij. ,,Op dit moment is er een goed georganiseerde poging van zekere krachten aan de gang om onze democratie ten val te brengen door middel van desinformatie en agitatie'', aldus Royes. ,,Als er niet snel een drastische oplossing wordt gevonden, zullen deze elementen de staat te gronde richten.''

President Arroyo gaat nu zelf de post van Defensie op zich nemen. Zij heeft onlangs `ontevreden' politici ervan beschuldigd haar regering te destabiliseren, onder meer door voortdurende beschuldingen van corruptie jegens haar echtgenoot.

Gloria Arroyo is president geworden toen in januari 2001 de toenmalige president Joseph Estrada tot aftreden werd gedwongen door een volksopstand die de steun van de militairen kreeg. Arroyo was op dat moment vice-president. De nu afgetreden minister Reyes was destijds chef van de strijdkrachten. President Arroyo heeft gezegd geen kandidaat te zijn voor herverkiezing.