Gluck poet laureate VS

Louise Gluck is de nieuwe poet laureate van de Verenigde Staten. Dat maakte de Library of Congress donderdag bekend.

Louise Gluck (1943) is de winnares van de Pulitzer Prize en vele andere onderscheidingen. Ze heeft Engelse literatuur gedoceerd en publiceerde negen bundels poëzie. Gluck (spreek uit `glik') ontving in 1993 de Pulitzerprijs voor The Wild Iris. Dit najaar verschijnt haar nieuwe bundel October. Een poet laureate wordt voor één jaar benoemd en ontvangt een salaris van 35.000 dollar.

De nationale dichter krijgt een kantoor in de Library of Congress in Washington en moet lezingen houden en organiseren. Eerder bekleedden onder anderen Robert Frost, Gwendolyn Brooks en Rita Dove de functie. De huidige poet laureate, Billy Collins, was sinds 2001 twee termijnen in functie.