Gerookte zalm met gepocheerd ei

U kunt de salsa variëren door samen met de venkel wat blokjes courgette, gepelde tomaten of aubergine te bakken. Verminder in dat geval de hoeveelheid venkelknol.

Maak eerst de venkelknolsalsa. Snijd de venkelknol bij, snijd hem in de lengte doormidden en verwijder zo nodig de harde kern. Snijd de venkel in kleine blokjes. Snijd de lente-uitjes bij en snijd ze in ringetjes.

Verhit de olijfolie in een kleine koekenpan op een matig vuur. Doe er de venkelknol in en laat die onder af en toe omscheppen circa 5 minuten bakken tot hij mooi bijtgaar is. Schep er de lente-uitjes door en laat alles nog een paar minuten bakken. Schep er de azijn, gemalen komijn, het kardemompoeder, de garam masala en kappertjes door en laat nog een aantal seconden doorwarmen. Schep het mengsel over in een kom. Proef en breng het zo nodig op smaak met zout en peper. Laat de salsa afkoelen.

Pocheer de eieren. Giet 9 deciliter water in een diepe pan. Voeg 4 tot 5 eetlepels witte-wijnazijn toe. Breng het water tegen de kook aan. Vet een opscheplepel licht in met olie. Breek het ei in de opscheplepel. Laat de opscheplepel langzaam in het sudderende water zakken tot de lepel op de bodem van de pan rust. Kantel de lepel dan iets zodat het ei eraf glijdt. Doe hetzelfde met het tweede ei. Pocheer de eieren circa 2 1/2 minuut. Schep ze met een schuimspaan uit het water, knip het wit met een schaar netjes bij en doe voorzichtig in een kom ijswater om zo het kookproces te stoppen. Schik de plakken zalm in het midden van twee flinke soepborden. Schep er de salsa omheen. Besprenkel de gemengde slablaadjes en kruiden licht met wat van de dressing van de salsa en schik ze dan op de zalm. Leg er het gepocheerde ei op en dien op. Geef er stokbrood of een stevig boerenbrood bij.

    • Kim Maclean