Doe als de duiven. Vlieg naar Barcelona-strand

Het Nederlands stadsstrandenseizoen sluit. Wat te doen? vraagt Paul Steenhuis zich af.

Valt het zomergevoel nog te rekken, nu de herfst in de lucht zit?

De rosé koud zetten helpt niet meer. Het Nederlandse stadsstrandseizoen lijkt definitief voorbij. Niet alleen omdat er regen is voorspeld. Morgen, zondag 31 augustus, is de laatste dag voor het Rotterdamse stadsstrand, Waterlife Boulevard On the Beach, van de Erasmusbrug tot de Willemsbrug langs de Maas.

Amsterdam Plage, een plek waar je aan het IJ in het zand en op de zitzak kon zitten, op het Stenen Hoofd, is al gesloten. Weliswaar blijft de nieuwe strandtent Blijburg aan het stadsstrand van IJburg in Amsterdam het hele jaar open in de weekeinden, maar dat is toch meer eten en drinken. En het beroemde stadsstrand in Parijs, Paris Plage, op de kades van Seine is ook al opgeruimd. In 2001 organiseerde de Parijse evenementenorganisator Jean-Christophe Choblet voor de eerste keer het stadsstrand langs de Seine – met een enorm succes: miljoenen hebben het strand sindsdien bezocht. Een beetje stad heeft een strand nodig, was het idee, zeker nu de temperaturen in heel West-Europa mediterraan worden, 's zomers.

Hoe kwam Choblet op het stadsstrand-idee voor Parijs?

Hij heeft het van Barcelona afgekeken. De Spaanse stad heeft een van de langste stadsstranden van Europa: ruim vier kilometer strand, dat direct aan de stad ligt. Dat is pas het geval sinds een jaar of tien. Het komt door de Olympische Spelen die in 1993 in Barcelona gehouden zijn. Om die reden is aan de kust het Olympisch dorp gebouwd, en zijn tot dan toe verwaarloosde stadsstranden schoongemaakt en opgeknapt. Met groot succes. Maar het is pas sinds Choblets Paris Plage dat andere steden ook een stadsstrand willen. Dat is deze zomer een Europese hype geworden.

Een Europese hype?

Ja, Wenen had een stadsstrand deze zomer, Berlijn, en Londen, in Covent Garden. maar dat was een stunt van British Airways om vliegreizen naar echte tropische stranden te verkopen. En Harderwijk wil een stadsstrand.

Harderwijk?

Ach, waarom niet? Bij Harderwijk kun je net als in Barcelona tenminste echt zwemmen aan het strand. Dat kan bij al die andere stadsstranden niet. Dat is meer zand op de kade, palmboompje en cocktail erbij en beachpartyen maar.

Maar als het regent en koud is, heb je er weinig aan.

Vandaar dat je voor het echte stadsstrandgevoel nu de herfst nadert toch nog even naar Barcelona op en neer moet vliegen. Daar is het tot in oktober prettig strandweer en is het water nog niet te koud.

Wat heeft het stadsstrand in Barcelona dan allemaal te bieden?

In de eerste plaats: duiven.

Duiven?

Ja, er zijn meer duiven dan meeuwen op het strand in Barcelona. Vooral op het strand het dichtst bij het stadshart, bij de oude wijk Barceloneta. Die grenst echt aan zee, je wandelt zo uit de oude straten de boulevard en het strand op. En duiven zijn stadsvogels, die horen ook op een stadsstrand.

Is dat niet vies?

Niet viezer dan meeuwen. Nee, de stranden van Barcelona zijn schoon. Het is er wel druk, althans dat was het afgelopen zomer, maar ook gezellig. En om de zoveel honderd meter badmeesters die vanuit een hoge hip vormgegeven uitkijkpost de zwemmers in de gaten houden.

Stranden zeg je. Er zijn meer stranden in Barcelona?

Ja, er loopt een lange boulevard met nieuwgeplante palmbomen vanuit het stadshart in westelijke richting. En daar hebben ze tussen golfbrekers en een jachthaven allemaal stranden aangelegd. Het volst en gezelligst, met veel Barcelonezen en toeristen, is het strand bij Barceloneta, de kleine strandwijk van Barcelona. En dan heb je bij de Olympische jachthaven een strand met barretjes en beachvolleybalvelden.

Barretjes, dat klinkt wat shabby.

Nee, nee, het is allemaal heel verantwoorde design en chic. Bij dat olympische dorp heb je twee grote torenflats, en een daarvan is het superdeluxe Arts Hotel, waar de Bentleys en Porsches voor staan. Met een binnentuin met waterval vlak aan zee. Met boven die tuin een enorme van koper gevlochten walvissenvorm, die je aan het hele strand van Barcelona in de zon ziet schitteren. Ontworpen door de bekende Amerikaanse architect Frank Gehry, dus heel modern verantwoord allemaal. En daaromheen natuurlijk winkels, restaurants en natuurlijk chique strandtenten voor het hippe, dure nachtleven.

Van die houten keten zoals op het strand bij Zandvoort en Bloemendaal?

Nee, loungeclubs en disco's, die onder de boulevard gebouwd zijn. Deze zomer is net een nieuwe club open gegaan, de Carpe Diem Lounge Club, opgezet door Angela Kluivert en vrienden.

Angela Kluivert? De vrouw van voetballer Patrick Kluivert?

Ja. Die speelt bij de FC Barcelona, met nog een paar andere Nederlandse voetballers. Die houden wel van een verzetje in het hippe uitgaansleven van Barcelona. En dat kan nu ook in CDLC, zoals de loungeclub genoemd wordt.

En hoe is die loungeclub van mevrouw Kluivert?

Volgens de Dance-Guide.com is het een club zoals ze die in Saint Tropez en Miami aan het strand hebben. Je kunt eten op het 150 meter lange terras met uitzicht op zee, `fusion kitchen'. Er staan loungebedden van 50 meter, de dansvloer is 100 vierkante meter en er is een vip-ruimte in Marrokaanse stijl ingericht, met privé-obers. In totaal kunnen er 1.000 mensen in.

Maar daar hoorde jij niet bij?

Nee, het was overdag aan het strand liggen en zwemmen, en 's avonds de stad in. Dat is het leuke van het Barcelonese stadsstrand, dat je binnen tien minuten in de oude sfeervolle wijken van de stad bent. Zoals de Born, waar hip en oud soepel mengen, waar je tot diep in de warme nacht kunt drinken, dineren, en aan de tapasbar hangen.

Retourvluchten Amsterdam-Barcelona onder meer met Basiqair vanaf 78 euro.

    • Paul Steenhuis