Dodental aanslag in Najaf loopt op

Het dodental van de aanslag gisteren in Najaf, waarbij ayatollah Mohammed Baqer al-Hakim is omgekomen, is opgelopen tot boven de tachtig. Medewerkers van ziekenhuizen spreken zelfs van 120 doden. De aanslag met een autobom bij de moskee van het heiligdom van Ali, op het moment dat het vrijdaggebed net was geëindigd, is niet opgeëist.

Behalve de doden zijn er ook nog tientallen gewonden gevallen, van wie sommigen er ernstig aan toe zijn. Door de klap werden auto's tientallen meters weggeslingerd en werden enkele nabijgelegen gebouwen verwoest.

,,Ik veroordeel deze vreselijke aanslag in de meest krachtige termen'', zei de Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken, Colin Powell gisteren. ,,Het is een gruwelijke misdaad tegen het Iraakse volk en de internationale gemeenschap.'' Een woordvoerder van het Witte Huis onderstreepte dat de Verenigde Staten ,,vastbesloten blijven het terrorisme te verslaan en zullen blijven doorwerken aan een betere toekomst voor het Iraakse volk''.

De Russische president Poetin onderstreepte in zijn veroordeling dat de Verenigde Naties een grotere rol moeten krijgen in Irak. ,,We moeten de keten van geweld in Irak doorbreken en de beste manier om dat te doen is door gebruik te maken van de VN'', zei Poetin.

De Franse president Chirac liet zich in vergelijkbare bewoordingen uit. Ook in Irak zelf werd de aanslag scherp veroordeeld.

Rusland heeft een nieuw voorstel voor een VN-resolutie over Irak voorbereid, zei Poetin verder. Hij was in Italië voor een ontmoeting met premier Berlusconi, dit halfjaar voorzitter van de Europese Unie. Moskou probeert, aldus Poetin, een uitweg te bieden in de impasse die is ontstaan naar aanleiding van een Amerikaanse voorstel voor een internationale troepenmacht onder Amerikaanse commando of een VN-macht onder Amerikaanse leiding in Irak. Frankrijk, Rusland en Duitsland willen een grotere rol voor de VN. Volgens Poetin heeft er onlangs internationaal overleg plaatsgevonden over de kwestie en komen de posities inmiddels dichter bijelkaar.

,,De VN hebben de oorlog in Irak niet gesteund en zijn niet verantwoordelijk voor de gevolgen, maar zij willen wel het Iraakse volk helpen'', aldus Poetin.

De Russische leider liet ook weten dat ,,de VS aanzienlijke morele en financiële verliezen lijden in Irak, en het is nodig om de krachten te bundelen om de crisis te boven te komen''.

In het noorden van Irak kwam gisteren ook een Amerikaanse militair om het leven toen onbekenden het vuur openden op een Amerikaans konvooi.