DNA wijst uit: kalf had mkz

Een kalf in Kootwijkerbroek was wel degelijk besmet met de besmettelijke veeziekte mond- en klauwzeer (mkz). Lang hebben Kootwijkerbroekers getwijfeld aan de diagnose, dat een kalf op een veehouderij in hun gemeente besmet was met mkz. Velen meenden dat in het laboratorium van ID-Lelystad bloedmonsters zijn verwisseld dan wel waren vervuild en dat daardoor het vee van tweehonderd bedrijven in de omgeving ten onrechte moest worden geruimd. Deze ruimingen, die verspreiding van de ziekte moesten voorkomen, leidden tot rellen waarbij de mobiele eenheid moest worden ingezet.

Nu blijkt dat de bloedmonsters op basis waarvan in 2001 is vastgesteld dat in Kootwijkerbroek mkz was uitgebroken, inderdaad afkomstig zijn van een kalf uit het Veluwse dorp. Ook zijn de monsters niet vervuild met bloed van andere dieren. Het DNA-onderzoek is verricht op last van de Zwolse rechtbank.

Het ministerie van Landbouw wilde niet meewerken aan een DNA-onderzoek. De rechtbank in Zwolle bepaalde in mei, op verzoek van een veehouder uit Kootwijkerbroek, dat DNA-onderzoek was gewenst. Uit dit onderzoek, uitgevoerd in een onafhankelijk laboratorium, blijkt dat het DNA-profiel van het bloed van het besmet verklaarde kalf overeenkomt met dat van de moederkoe. Dit dier leeft nog en staat in Kootwijkerbroek op stal.