Britten onderzoeken alsnog dood Diana

Michael Burgess, lijkschouwer van het Britse graafschap Surrey, gaat een onderzoek leiden naar de dood van prinses Diana en haar vriend Dodi al Fayed bij een auto-ongeluk in Parijs in 1997. Zo'n onderzoek is gebruikelijk als een Britse staatsburger in het buitenland overlijdt.

Dodi al Fayed woonde in Surrey en is er begraven. Daarom is Burgess verantwoordelijk voor het onderzoek naar zijn dood. Daarnaast is hij ook lijkschouwer van de Britse koninklijke familie. Een woordvoerder zei dat er twee afzonderlijke onderzoeken zullen komen. De onderzoeken zullen de vorm krijgen van hoorzittingen.

Diana en haar vriend overleden toen hun chauffeur tijdens een wilde achtervolging door fotografen in een Parijse tunnel met volle vaart tegen een pilaar reed. Frans onderzoek wees uit dat de chauffeur, Henri Paul, te veel alcohol had gedronken en waarschijnlijk ook drugs had gebruikt. Het ongeluk zou het gevolg zijn van de te hoge snelheid waarmee Paul reed om zijn achtervolgers af te schudden. Vorig jaar werden de negen fotografen in hoger beroep door een Franse rechter vrijgesproken van doodslag.

De vader van Dodi al Fayed, de Egyptische zakenman en eigenaar van het Londense warenhuis Harrods Mohamed al Fayed, heeft steeds gezegd dat de dood van zijn zoon een complot was. Hij suggereerde dat de Britse geheime dienst zou hebben willen voorkomen dat Diana, ex-vrouw van kroonprins Charles en moeder van de toekomstige koning, zou trouwen met een Egyptische moslim. Al Fayed heeft grote druk uitgeoefend op de autoriteiten om de zaak alsnog te onderzoeken. Het 6.000 pagina's tellende Franse onderzoeksrapport is nooit gepubliceerd.