Amerikaanse kunsthistoricus Slatkes overleden

Naar pas nu bekend is geworden overleed vorige week vrijdag de Amerikaanse kunsthistoricus Leonard J. Slatkes. Hij was een expert op het gebied van de schilderkunst van de barok en had een grote voorliefde voor de Nederlandse schilders, met name de Utrechtse Caravaggisten.

Hij publiceerde over Vermeer, Adriaen van Ostade en Rembrandt. Slatkes (geb. 1930) studeerde kunstgeschiedenis aan de Universiteit Utrecht, waar hij in 1962 promoveerde op de schilder Dirk van Baburen. Als `Distinghuished Professor of Baroque Art' was hij tot zijn dood verbonden aan de City University of New York. Hij schreef artikelen en recensies en werkte mee aan tentoonstellingen. In 1986 organiseerde hij met Albert Blankert de tentoonstelling Nieuw licht op de Gouden Eeuw, waar voor het eerst de `onhollandse' kant van de schilderkunst getoond werd. Tot Slatkes' boeken behoren onder meer Vermeer and his Contempories (1981), Rembrandt and Persia (1983). Zijn studie over de beroemdste Utrechtse Caravaggist Hendrick ter Brugghen heeft hij niet kunnen voltooien.