Achim Kaufmann 4

Wie de invloeden en bronnen van pianist Achim Kaufmann wil opsommen, kan daar rustig een kwartier voor uittrekken en dan nog niet volledig zijn. Een kleine greep: Oost-Aziatische muziek, Bartók, Mingus, Schönberg, Misha Mengelberg, microtonale muziek, intelligente pop à la Tory Amos.

En toch klinkt zijn kwartet nergens als een imitatie van wat dan ook. Dat komt vooral omdat de groep op Gueule de Loup bestaat uit improvisators van de bovenste plank die iedere noot naar hun hand zetten. Rietblazer Michael Moore, drummer John Hollenbeck en bassist Henning Sieverts hebben de grillige composities van de leider perfect onder de knie maar zijn eigenwijs genoeg om een eigen smaakje toe te voegen aan Kaufmanns heldere toucher. Het resultaat is een raadselachtige maar intrigerende slalom tussen uitersten. Van groove naar volledig open, zwevende structuur, van microtonale thema's naar grote intervallen, van strak gecomponeerd naar totaal vrije groepsimprovisatie. Af en toe zit dit citeren uit de muzikale catalogus op het randje van kil intellectualistisme, maar de bewondering voor de technische perfectie en inventieve wendingen wint het uiteindelijk toch.

Achim Kaufmann 4 speelt 30/8 in Den Ham, 18/9 in Tlab, Zaandam, 19/9 in Paradox, Tilburg en 20/9 in het BIMhuis.

Achim Kaufmann 4:Gueule de Loup (Red Toucan Records, RT 9319)

    • Edo Dijksterhuis