Vlieg bedreigt paprika

Bij een paprikateler in het Westland is een exemplaar van de schadelijke Middelandse-Zeevlieg aangetroffen. Daardoor is de export van paprika's vanuit het hele Westland richting Japan en Taiwan stilgelegd. De exportstop geldt voor tenminste 90 dagen. In die tijd mag er geen ander exemplaar van de vlieg worden aangetroffen. In Japan en Taiwan staat het insect bekend als een nummer-1 quarantaine-organisme waartegen extreme veiligheidsmaatregelen nodig zijn.

De Middelandse-Zeevlieg kan grote schade aan abrikozen, perziken, nectarines, appels, peren, paprika's, tomaten en walnoten toebrengen. De larven van de vlieg voeden zich met de vruchten van deze gewassen.

De vondst komt op een ongelukkig moment, omdat het momenteel hoogseizoen is voor de paprikatelers. Jaarlijks exporteert Nederland ongeveer 6000 ton paprika's naar Japan. Volgens het Produktschap Tuinbouw zal de export nu worden overgenomen door andere paprikatelers uit het land. Voor telers uit het Westland kan de schade in de tonnen lopen.