Verbazing over bonus voor Grasso

In financiële kringen is met verbazing gereageerd op de genereuze beloning van Richard Grasso, bestuursvoorzitter van de New Yorkse effectenbeurs, die deze week werd bekendgemaakt. Vooral omdat diezelfde beurs al onder vuur lag wegens zijn gebrekkige staat van dienst op het gebied van corporate governance, ofwel goed ondernemingsbestuur, waarop de beurs moet toezien bij de circa 2.800 bedrijven die er staan genoteerd. Grasso zelf is ondertussen met vakantie.

De 57-jarige Grasso heeft ervoor gekozen om een voorschot te nemen op zijn pensioen en andere, prestatiegerichte vergoedingen, tezamen goed voor een onmiddellijke uitbetaling van 139,5 miljoen dollar, voor aftrek van inkomstenbelasting. Het geld zou hij over de afgelopen jaren hebben verdiend dankzij een vast rendement van 8 procent. De lump sum, een uitbetaling in één keer, komt bovenop zijn salaris van 1,4 miljoen dollar plus een bonus van minimaal 1 miljoen dollar per jaar. Gemiddeld verdienen Amerikaanse topmanagers 1,85 miljoen dollar per jaar.

De Securities and Exchange Commission (SEC), de federale beursautoriteit, liet meteen weten Grasso's beloning onder de loep te nemen. SEC-voorzitter William Donaldson, zelf een oud-bestuursvoorzitter van de beurs, zou verontwaardigd zijn over de hoogte van het bedrag maar gaf geen officiële verklaring. Donaldson verdient 142.500 dollar per jaar.

Nell Minow, hoofd van The Corporate Library, een onderzoeksbureau voor beleggers uit Portland, Oregon, noemt Grasso's beloning ,,volstrekt onverantwoordelijk''. Minow wijst erop dat Grasso en de New York Stock Exchange (NYSE), zeker na de golf van graaiende topmanagers, juist het goede voorbeeld zouden moeten geven. Volgens Minow moet er een goede reden zijn om een bestuursvoorzitter, zeker van een non-profitorganisatie zoals de beurs, meer dan 1 miljoen dollar per jaar te betalen.

De 8 procent vast rendement op Grasso's zogenoemde deferred compensation is ,,fenomenaal hoog voor een niet-risicodragend plan voor het hoofd van een quasi-publieke organisatie'' als de NYSE, aldus Charles Elson van het Center for Corporate Government aan Delaware University.

Voorts noemt hij het opmerkelijk dat Grasso alles in contanten ontvangt, in plaats van een combinatie van contanten en aandelen, zoals gebruikelijk bij beursgenoteerde ondernemingen.