Televisie en Radio Voorkeur

ACTUALITEITEN

Twee vandaag. Reportage over de hittegolf van afgelopen zomer die in Frankrijk tien- tot dertienduizend doden heeft geëist, vooral onder ouderen. Vreemd genoeg zijn veel van deze doden nooit opgevraagd door familieleden of naasten. Verder aandacht voor de vraag of het aantal gevallen van dierenmishandeling is toegenomen. Ned.2, 18.20-18.43u.

Nova. Onder meer aandacht voor de Uitmarkt en de masterclass van het boegbeeld van de positieve rap Michael Franti Ned.3, 22.20-22.50u.

SPORT

Europese Super Cup. Rechtstreeks verslag van de strijd om de Europese Super Cup (winnaars van de Champions League en UEFA-Cup) tussen AC Milan (Italië) en FC Porto (Portugal). De wedstrijd wordt gespeeld in het Stade Louis II in Monaco. Ned.2, 20.25-22.35u.

AMUSEMENT & DRAMA

Ware Liefde. Deze vorig jaar in zeven delen uitgezonden tragikomedie wordt vanavond in zijn geheel herhaald. De komedie naar het scenario van Theodor Holman, Bram van Splunteren en Sanne Wallis de Vries belicht de geheime affaire tussen boekantiquaar Arie (Victor Löw) en rock & roll-zangeres Charlotte (Halina Reijn). Ned.3, 20.00-21.27u.

Uitmarkt 2003. Live-registratie van het openingsconcert van de Uitmarkt met hiphop, r&b, en soul. Jörgen Raymann presenteert doorgewinterde hiphoppers als E-Life en Postmen naast jonge rappers als Raymzter en Opgezwolle. Ned.3, 22.50-0.12u.

FILM

The Frighteners (Peter Jackson, 1996, Nieuw Zeeland/VS). Griezelfilm behoort tot het subgenre van de splatstick movie, waarin een overdaad aan bloederige special effects (splatter) gepaard gaat met de herhaling en de overdrijving van de slapstick. Circusoptocht van griezels rond de zwendelende `mediamieke detective' Michael J. Fox is tegelijk een superieure parodie op het eendimensionale moralisme van Hollywood. SBS6, 20.30-22.35u., onderbroken door reclame.

Nurse Betty (Neil LaBute, 2000, VS/Duitsland). Intelligente genremix tussen komische soapverdwazing en actiethriller maakt plezier over de scheiding tussen fictie en werkelijkheid. Na een posttraumatisch stress-syndroom weet Renée Zellweger nog maar één ding zeker: ze is de verloren gewaande verloofde van een soapdokter. En dus vertrekt ze vanuit Kansas naar Hollywood voor een happy end. Onderwijl wordt ze achtervolgd door twee criminelen, onder wie Morgan Freeman. Yorin, 22.00-24.00u., onderbroken door reclame.

Sommersby (Jon Amiel, 1993, VS). Romantische Hollywood-remake van Le retour de Martin Guerre (1982) roept wel erg veel vragen op. Tirannieke landeigenaar annex harteloze echtgenoot Richard Gere blijkt na zes jaar oorlogsgewoel van de Amerikaanse Burgeroorlog veranderd in een idealistische landhervormer annex gevoelige minnaar. Echtgenote Jodie Foster gelooft het graag. Net5, 22.35-0.40u., onderbroken door reclame.

Interview with the Vampire (Neil Jordan, 1994, VS). Kostbare griezelfilm naar eerste deel van Anne Rice's bestseller-reeks `Vampire Chronicles' door de regisseur van The Crying Game. Met Brad Pitt als de vampier Louis de Pointe du Lac, eertijds tot het tragische bestaan der niet-doden verleid door Tom Cruise. Licht homo-erotisch zweempje. V8, 23.15-1.30u., onderbroken door reclame.

The Lover/L'amant (Jean-Jacques Annaud, 1991, Frankrijk/Engeland). Luxueus aangeklede, luidruchtige verfilming van Marguerite Duras' autobiografische bestseller beperkt zich tot de anekdote van de roman en wordt overheerst door fel-realistische liefdesscènes. Geheime liefde tussen jeugdige Française en zeventien jaar oudere, schatrijke Chinees in het Vietnam van 1929. Met Jane March en Tony Leung als de erotische acrobaten. Canvas, 23.40-1.35u

Dlug/The Debt (Krzysztof Krauze, 1999, Polen). Zie tv-vooraf. Ned.3, 0.12-1.55u.

Magnificent Obsession (Douglas Sirk, 1954, VS). Gepolijst, voor de goede verstaander bizar damesmelodrama, waarin de roekeloze playboy Rock Hudson Jane Wyman blind maakt, maar oogchirurg wordt om haar te kunnen genezen. Werd eerder gemaakt door John Stahl in 1934, maar Sirk gaf een subversieve draai aan het verhaal. Net5, 0.40-2.40u., onderbroken door reclame.

The Cotton Club (Francis Ford Coppola, 1984, VS). Fameuze flop van 47 miljoen dollar over legendarische jazzclub in Harlem. Coppola's ambities om er een met The Godfather vergelijkbaar epos van te maken waren tot mislukken gedoemd, en ook de authenticiteit is veel bekritiseerd. Desondanks een heerlijke, feestelijke film met aangename muziek en bezienswaardige rollen van Richard Gere, Gregory Hines, Diane Lane, Nicolas Cage, Lonette McKee, Bob Hoskins. BBC2, 1.15-3.15u.

RADIO

Kunststof. Op hun laatste cd `Era' blijkt eens te meer dat Postmen tot de crème de la crème van de Nederlandse reggae, r&b en hip-hop behoort. Voorman Raymond Stotijn van de Postmen vertelt, voorafgaand aan optredens op de Uitmarkt en Lowlands, over Nederlandse reggae, r&b en hiphop. Radio 1, 19.04-20.00u.

De avonden. Na het uitzicht van tekenaar en schilder Jaap Nieuwenhuis in Welsum het laatste deel over popmuziek naar aanleiding van de Vietnamoorlog. In het tweede uur een gesprek met Carol Blotkamp, hoogleraar kunstgeschiedenis van de nieuwste tijd aan de Vrije Universiteit Amsterdam en zelf beeldend kunstenaar. 747AM, 22.02-24.00u.

Nachtvluchten. Herhalingen van gesprekken met onder anderen Andrée van Es en Hans Dijkstal over jaloezie in de politiek, voorvechter van euthanasie prof.dr. Pieter Vuyk Admiraal en een compilatie van verschillende gesprekken met de op 2 augustus overleden schrijver en tekstdichter Willem Wilmink. Radio 1, 3.04-7.00u.