Stroomstoring: chaos in Londen

In delen van Londen en Zuidoost-Engeland is gisteren tijdens de avondspits een half uur lang de stroom uitgevallen, waardoor chaos ontstond in de Londense metro en bij de spoorwegen. Honderdduizenden pendelaars zaten vast in trein of metro. Een soortgelijke storing deed zich twee weken geleden in New York voor. De Londense burgemeester Ken Livingstone heeft een onderzoek geëist. Maar er was volgens hem geen sprake van terrorisme.

EDF Energy, verantwoordelijk voor de elektriciteit in de betrokken gebieden, meldde dat de storingen zich alleen voordeden in het zuiden van Londen en in Kent, een graafschap ten zuidoosten van de hoofdstad. Volgens een woordvoerder van EDF Energy ontstond de storing in twee hoogspanningslijnen van het nationaal elektriciteitsnetwerk die helpen bij de stroomvoorziening van Wimbledon en Zuidwest-Londen.

In de getroffen gebieden stonden de treinen tijdelijk stil. De hele avond waren er vertragingen en reden er allerlei treinen niet. Ook de problemen in het verouderde Londense metronetwerk, de Underground, waren wijdverspreid en van lange duur. Een woordvoerder van de Underground zei dat tijdens de avondspits zestig procent van het netwerk buiten werking was.

Lerares Valerie Chalancon, een gestrande forens, zou bij familieleden in Londen overnachten als ze niet naar haar huis in Kent kon komen. ,,Het is verbazingwekkend dat een grote stad als Londen op deze manier tot stilstand kan gebracht worden'', zei Chalancon.

Ook het centrum van Londen had te lijden onder de storing. Burgemeester Ken Livingstone verklaarde dat 500.000 pendelaars in de avondspits gestrand zijn. Tussen 100.000 en 150.000 mensen zaten thuis zonder stroom. Sommige ziekenhuizen moesten op reservegeneratoren overschakelen. ,,Het is verschrikkelijk dat dit is gebeurd, vooral omdat de storing zich tijdens het spitsuur voordeed'', aldus Livingstone.

Gestrande pendelaars in metro's en treinen werden door het spoorweg- en metropersoneel goed geïnformeerd. Werknemers van de Underground evacueerden passagiers van vastgelopen metrostellen. (AP)