Skopje: er zijn drie AKSh's

In Macedonië is een massale politie-actie op touw gezet om de ontvoerder van twee Macedoniërs, onder wie een politieman, te vangen. De ontvoerder is een vermeende leider van het schimmige Albanese Nationale Leger (AKSh), Avdil Jakupi, alias Commandant Çakalla. Alleen, het AKSh wil echter niets met hem te maken hebben.

Jakupi ontvoerde de Macedoniërs woensdag. In ruil voor hun vrijlating eiste hij een gevangen AKSh-activist op. Maar de politie slaagde er al gisteren in de ontvoerden te bevrijden. Jakupi vluchtte. Gisteren omsingelde de politie het door Albanezen bewoonde dorp Aracinovo, bij Skopje, in de hoop Jakupi te pakken.

Het AKSh heeft zich inmiddels van Jakupi gedistantieerd en ook in Skopje wordt vermoed dat hij zich alleen maar achter de organisatie verschuilt om zich te legitimeren in de ogen van de Albanese minderheid in Macedonië.

Het AKSh bestaat uit Albanezen uit Macedonië, Kosovo en Zuid-Servië; het zegt te strijden voor een Groot-Albanië. Het nam de fakkel van de `Albanese bevrijdingsstrijd' over toen twee jaar geleden het Nationale Bevrijdingsleger UÇK, dat vocht voor de emancipatie van de Albanese minderheid, zich op grond van het akkoord van Ohrid ontbond.

Het AKSh heeft inmiddels een groot aantal terreuracties op zijn naam staan. Toch is de organisatie altijd erg mysterieus gebleven. Algemeen meent men dat het `leger' van rond honderd man bestaat uit criminelen en oud-guerrillastrijders uit Macedonië en Kosovo die in de burgermaatschappij hun draai niet kunnen vinden. De AKSh-strijders verschuilen zich achter politieke slogans. Belgrado noemde het AKSh onlangs ,,een website-organisatie''.

Inmiddels zeggen de Macedonische autoriteiten dat er drie verschillende AKSh's zijn. Het vermoeden wordt onder meer in de hand gewerkt door een verklaring van AKSh-woordvoerder Ilir Duraku, die gisteren op internet liet weten dat Commandant Çakalla geen AKSh-lid is. De ontvoering van de twee Macedoniërs was volgens hem een provocatie van de Macedonische autoriteiten en ,,een paar mislukte Albanese politici''. ,,Çakalla is geen AKSh-lid wegens zijn zwakke karakter'', zo werd gezegd.