Skiffeur Dirk Lippits op karakter naar de Spelen

Skiffeur Dirk Lippits plaatste zich vanmorgen op het WK roeien ternauwernood voor de Olympische Spelen. ,,Skiffen is ook knokken.''

Dirk Lippits is ontevreden over zijn negende plaats bij de WK roeien in Milaan. Vanmorgen dwong de skiffeur, een jaar geleden nog vijfde bij de WK, weliswaar een olympisch startbewijs af, maar een medaille bij de Spelen in de skiff of desnoods in een andere bootklasse, lijkt ver weg. Toch houdt Lippits vast aan de eenzitter. Lippits: ,,Er moet echt veel gebeuren wil ik in een andere boot stappen.''

Lippits verloor de voorronde. In de halve finale moest hij het daardoor opnemen tegen twee routiniers die de series eenvoudig wonnen. Had Lippits zijn eerste race gewonnen, dan had hij later in het toernooi slechts één roeier getroffen van wie hij nooit won.

Ook de weg naar de WK, dat bepalend is voor kwalificatie voor de Spelen, was verre van optimaal. Zijn begeleider Ad Oomen: ,,Lippits is een `meten-is-weten-figuur'. Gaat er iets fout, dan analyseert hij zich suf.'' De 1,98 meter lange roeier stelde vorig jaar vast dat hij ruim voor het WK 2002 in topvorm was. Mar dit seizoen maakte Lippits vaak een vermoeide indruk. Fysiek vonden Lippits en zijn huidige coach Lucas Evers echter geen duidelijke oorzaak. Nutteloos tape op de boot van Lippits werd verwijderd. ,,We hebben het gewogen. Scheelde honderd gram, dat is 0,01 seconde'', zei Oomen. Zelfs het dek werd afgeschuurd. ,,Dat zijn psychologische grammen'', erkende Oomen. ,,Want waar eindigt de fysische werkelijkheid en begint de psychologie en dat dan voor een techneut?'' De boot weegt nu 14,6 kilo, nog steeds zes ons te veel.

Vroeger deed Lippits aan atletiek. ,,Mijn sterke punt was dat ik dieper kon gaan dan wie dan ook. Bij roeien ben ik dat kwijtgeraakt. Ik beschikte toch niet over de techniek om het op het water te zetten.'' Afgelopen jaar verbeterde Lippits zijn roeitechniek. In Milaan ontdekte Lippits dat hij uiteindelijk vooral op het mentale vlak te kort kwam. ,,Techniek is leuk en aardig, maar skiffen is ook knokken. Opladen voor zo'n race kan veel beter. In de atletiek jutte ik mezelf altijd op. Ik zag het weer op tv, die gasten bij de WK atletiek verschijnen opgefokt aan de start.''

De Duitse wereldkampioen Marcel Hacker mediteert voor zijn wedstrijden, hij scheldt op het water of loopt in trance te dansen op het botenterrein. ,,Ik begrijp Hacker met z'n fratsen steeds beter, al heeft hij een beetje een rare manier. Bij ons zit iedereen dom te wachten in de tent om naar de slachtbank te worden gebracht.''

In de halve finale had Lippits van een grote naam moeten winnen voor een plaats bij de laatste zes. ,,Ik had de afspraak met mezelf gemaakt om de A-finale te halen. Ik was hier niet heen gegaan om een B-finale te roeien.'' Lippits zou het vandaag radicaler aanpakken. ,,Peptalk kan het verschil maken. In gedachten of gewoon echt tegen je benen praten: `Ik ga jullie helemaal afmatten', of `vandaag gaan jullie het van het koppie winnen', dat heb ik voor de halve finale al wel gedaan.'' Het resultaat was voldoende voor olympische kwalificatie.

    • Sybrand Treffers