Schröder wil versoepeling van de regels

De Duitse bondskanselier Gerhard Schröder heeft gisteren aangedrongen op een meer flexibele interpretatie van het Stabiliteitspact voor de euro. Hij zei zich hierin gesteund te voelen door Frankrijk en Italië.

Schröder deed zijn uitspraken tijdens een bijeenkomst met buitenlandse journalisten in Berlijn. ,,We willen het Stabiliteitspact niet verlaten maar we willen wel dat het op een economisch zinvolle wijze wordt geïnterpreteerd'', aldus Schröder. Hij onderstreepte dat het Pact voluit Pact voor Stabiliteit en Groei heet. ,,De ene doelstelling [stabiliteit] mag niet ten koste gaan van de andere [economische groei].'' Met andere woorden, het streven naar begrotingsevenwicht mag een conjuncturele opleving niet in de weg staan.

,,Ik heb de indruk dat veel landen dit zo zien en dat andere dat ook zo zullen zien.'' Schröder zei zich in elk geval gesteund te weten door de regeringen in Parijs en Rome. De economisch zinvolle interpretatie van het Pact moet in een ,,open dialoog met de Commissie'' besproken worden. Een aantal kleine lidstaten, waaronder Nederland, staat erop dat de Commissie de regels van het Pact strikt interpreteert. Romano Prodi, voorzitter van de Europese Commissie, zei eerder deze week dat hij een strakke handhaving van de regels zal ondersteunen.

Duitsland en Frankrijk zullen volgend jaar hoogstwaarschijnlijk voor de derde achtereenvolgende keer de begrotingscriteria overschrijden. Het Stabiliteitspact schrijft onder andere voor dat het begrotingstekort niet hoger mag zijn dan 3 procent van het bruto binnenlands product. Vandaag maakte minister van Financiën Hans Eichel bekend dat het tekort voor 2003 op 3,8 procent zal uitkomen. Vorig jaar bedroeg het Duitse tekort 3,6 procent.

Schröder heeft al eerder gepleit voor meer financiële armslag om de economie te stimuleren. Dit voorjaar kondigde hij voor Duitsland bijvoorbeeld een omvangrijke verlaging van de inkomstenbelasting aan.

Eichel gaat ervan uit dat hij volgend jaar wel binnen de Europese normen zal blijven. ,,Dat is ook haalbaar'', zei hij vandaag, ,,belangrijke economische indicatoren wijzen inmiddels op een opwaartse ontwikkeling.''

De Duitse centrale bank hield de regering begin deze maand voor dat ze meer moet bezuinigen als ze het begrotingstekort volgend jaar onder de 3 procent wil krijgen. Een omvangrijke verlaging van de inkomstenbelasting per 1 januari betekent dat de Duitse schatkist 15 miljard euro minder binnenkrijgt.