Schröder-Fischer: nog een termijn

Bondskanselier Gerhard Schröder (SPD) en zijn Minister van Buitenlandse Zaken Joschka Fischer (Groenen) zullen zich in 2006 opnieuw verkiesbaar stellen. Dat hebben bronnen in Berlijn bevestigd.

Nog geen jaar na de nipt gewonnen Bondsdagverkiezingen en met nog drie jaar voor de boeg heeft het duo Schröder/Fischer besloten samen verder te gaan. De roodgroene coalitie hoopt zich te profileren met een ingrijpende sanering van de verzorgingsstaat. De aankondiging om de rest van het decennium aan de macht te willen blijven wordt in progressieve kring uitgelegd als signaal dat de regering vastbesloten is de pijnlijke hervormingen zelf tot een goed einde te brengen.

Met het onverwachte `ja-woord' dat de twee elkaar hebben gegeven komt in elk geval een voorlopig einde aan geruchten dat Fischer op korte termijn zou kandideren voor een baan in Brussel. Fischer wordt de ambitie toegedicht Europees minister van Buitenlandse Zaken te willen worden, een nog te creëren functie die vermoedelijk pas na 2006 beschikbaar komt.

Het nieuws kwam gisteren min of meer als bedrijfsongeval in omloop. Twee weken geleden had Schröder zich laten ontvallen dat hij zelf al een besluit had genomen over zijn kandidatuur in 2006 maar dat nog niet wereldkundig wilde maken. Dit weekeinde zeiden SPD-politici dat ze ervan uitgingen dat Schröder zich opnieuw kandidaat zou stellen.

Zelf hield Schröder zich gistermiddag tijdens een ontmoeting met buitenlandse journalisten nog op de vlakte. Het was nu niet het juiste moment om beslissingen te nemen over een kandidatuur, zei hij. Wel wilde hij kwijt dat hij in elk geval niet eeuwig kanselier wil blijven.

In de loop van de avond meldden persbureaus evenwel dat Fischer opnieuw zou willen aantreden. Een woordvoerder van de regering zei daarop: ,,De bondskanselier is verheugd over het besluit van de minister.” Ook vanochtend wilde Schröders woordvoerder desgevraagd niet verder gaan dan deze cryptische bevestiging.