Racisme in rugbyteam Zuid-Afrika

De voorbereidingen van het nationale rugbyteam van Zuid-Afrika voor het wereldkampioenschap rugby van volgende maand zijn in de war geschopt door nieuwe beschuldigingen van racisme binnen de ploeg. Een van de spelers, Geo Cronje, is van het trainingskamp naar huis gestuurd omdat hij zou hebben geweigerd zijn kamer te delen met een gekleurde speler.

Terwijl het management van het Zuid-Afrikaans rugby een onderzoek is begonnen naar de affaire, heeft de Zuid-Afrikaanse regeringspartij (ANC) al om het ontslag van Cronje gevraagd. ,,Iemand die zich zo verachtelijk gedraagt tegen een medespeler door zijn huidskleur verdient het niet ons land te vertegenwoordigen'', zei een ANC-woordvoerder. ,,Hij moet eruit.''

Cronje zou vorige week vrijdag bij het betrekken van het trainingskamp om een andere kamer hebben gevraagd toen bleek dat de zwarte speler Quinton Davids zijn kamergenoot was. Cronje deelt zijn kamer meestal met zijn broer, Jacques. Volgens een reconstructie van de krant The Star zou Cronje behalve de vrijdagnacht de rest van de week wel de kamer met Davids hebben gedeeld, op bevel van het management. Waarom de trainer pas gisteren besloot Cronje naar huis te sturen is nog niet duidelijk.

Beschuldigingen van racisme in het Zuid-Afrikaanse rugbyteam zijn niet nieuw. De zwarte speler Chester Williams onthulde vorig jaar in zijn autobiografie dat hij op het veld nog geregeld voor `kaffer' wordt uitgemaakt. In 1998 werd een blanke speler naar huis gestuurd nadat hij in een bar in Nieuw Zeeland een zwarte vrouw had uitgescholden. Rugby geldt in Zuid-Afrika net als cricket nog steeds als een blanke sport.

De 23-jarige Cronje heeft zelf nog niet gereageerd op de beschuldigingen. Hij weigerde gisteren een zwarte journalist van de Zuid-Afrikaanse televisie een hand te schudden, die hem samen met blanke collega's op een bijeenkomst tegenkwam.

Uitsluiting van deelname aan de wereldbeker kost hem tenminste 500.000 rand, ongeveer 62.000 euro.

    • Bram Vermeulen