Philips stijgt op positieve beurs

De Europese effectenbeurzen waren vanmorgen op weg naar een voorzichtig positief slot van de handelsweek. Het goede sentiment kwam voort uit de stijging gisteren op Wall Street waar de koersen stegen nadat bleek dat de Amerikaanse economie harder groeit dan verwacht.

De Amsterdamse beursgraadmeter AEX profiteerde en stond rond het middaguur op 331,68 punten, een stijging van 0,2 procent. Daarmee staat de index weer rond het slot van maandag. Komende maandag zijn de beurzen op Wall Street gesloten wegens een nationale feestdag, Labor Day.

Op het Damrak was het elektronicaconcern Philips de blikvanger. Het aandeel Philips steeg 3,6 procent naar 22,19 euro na een positief verhaal van topman Kleisterlee op een elektronicabeurs in Berlijn.

Een andere stijger was IHC Caland, een toeleverancier voor de olie- en gassector. IHC Caland duikelde afgelopen week fiks na tegenvallende halfjaarcijfers, maar kreeg er nu 1,2 procent bij op 45,19 euro. De financiële sector stond vanmorgen in de min. Fortis, dat gisteren teleurstelde omdat het geen winstverwachting wilde geven, daalde 0,3 procent, ABN Amro daalde 1,9 procent en verzekeraar Aegon gaf 0,7 procent toe. Ahold, dat de afgelopen periode veel kopers trok omdat het zich houdt aan de uitgestippelde strategie, kreeg te maken met winstnemingen. Het aandeel leverde 4,3 procent in.

Bij de lokale fondsen kreeg investeerder HAL een tik van 2,3 procent wegens de ingezakte winst over het eerste halfjaar. Ook Antonov, producent van versnellingsbakken, moest om dezelfde reden terug, met 3,7 procent.

Op de belangrijkste beurzen in Europa stonden de koersen over het algemeen ook hoger. Parijs boekte een stijging van 0,6 procent, Londen won 0,3 procent en Frankfurt stond op een winst van 0,7 procent. Evenals in Amsterdam behoorden ook hier de technologiefondsen tot de grootste stijgers. Dit werd vooral veroorzaakt door de Amerikaanse technologiebeurs Nasdaq die gisteren op het hoogste peil in meer dan een jaar sloot.

De beurs van Frankfurt had chipproducent Infineon als koploper met een koersstijging van 2,1 procent. Het softwarebedrijf SAP was tweede met plus 2 procent. Derde was Siemens met een koerswinst van 1,3 procent. In Parijs stond Alcatel in de bovenste regionen met en stijging van 2,8 procent.