Pas verschenen literatuur

Jan van Aken: De dwaas van Palmyra. Bert Bakker, 232 blz. €21,50

`Zonder verdere overdrijving, en in rafaëlitische pasteltinten, schildert Jan van Aken (1961) de vijfde eeuw', schreef Pieter Steinz (Boeken, 07.07.00) over Het oog van de Basilisk, Van Akens debuutroman `die achteraf beschouwd kan worden als een opwarmertje voor het grote werk De valse dageraad, een ten minste zo amusante historische roman als Umberto Eco's Baudolino' (Boeken, 22.06.01). De dwaas van Palmyra is eveneens een historische roman en speelt in de eerste eeuw na Christus. Een jonge man neemt, in plaats van de snelle boot, per ongeluk een langzamer Egyptisch zeilschip. Aan de medepassagiers vertelt hij dat hij een leerling is van de beroemde wijsgeer Apollonius. Zijn reisgenoten worden nieuwsgierig en gaan vragen stellen.

Herman Brusselmans: De droogte. Prometheus, 330 blz. €18,–

Hoofdpersoon in de nieuwe roman van de Vlaamse veelschrijver (minstens een boek per jaar) Herman Brusselmans (1957) raakt vrouw, auto, baan, hond en geld kwijt, trekt in bij zijn verbitterde moeder en gaat op zoek naar zichzelf.

Hanneke de Klerck: Gezelschap. Bert Bakker, 240 blz. €19,95

Een jonge vrouw reist met man en kind naar Frankrijk om de toedracht te achterhalen van de abrupt verbroken vriendschap tussen haar en een bejaarde dame, jaren geleden. Roman van journaliste Hanneke de Klerck (1964) over gemis en geborgenheid.

Hannes Meinkema: Salomo's dochter. Contact, 414 blz. €22,90

De nieuwe roman van Hannes Meinkema (1943) verhaalt over de vele vormen van liefde; moederliefde, dochterliefde, liefde in vriendschap, naastenliefde en eigenliefde. Als de liefde van een aankomend historica voor een vierjarig meisje vaste vorm krijgt, verbiedt de moeder de omgang. Jaren later neemt de historica het meisje in huis, met verstrekkende gevolgen.

Nancy Mitford: Op jacht naar de liefde (The Pursuit of Love). Vert. Janine van der Kooij, Archipel, 232 blz. €16,95

Geheel herziene vertaling van de klassiek geworden semi-autobiografische roman uit 1945 van Nancy Mitford (1904-1973) over de romantische lotgevallen van een jonge vrouw in de wereld van de Engelse aristocatie.