Palestijnse maatregelen tegen Hamas

De Palestijnse autoriteiten hebben banktegoeden van negen liefdadigheidsorganisaties bevroren en andere maatregelen getroffen tegen militante Palestijnse groepen waaronder Hamas. Maar het geweld ging gisteren en vandaag onverminderd door.

Strijders van de moslim-extremistische organisatie Hamas schoten gisteren vanuit de Gazastrook zelfgemaakte Qassemraketten af op de Israëlische stad Ashkelon, waarbij overigens geen slachtoffers vielen. Vanochtend werd een Israëliër gedood toen Palestijnse schutters zijn voertuig op een weg ten noorden van Ramallah op de bezette Westelijke Jordaanoever onder vuur namen. Op zijn beurt liquideerde het Israëlische leger gisteren een lid van de gewapende vleugel van Hamas met een raketaanval op de ezelkar waarmee hij zich in de Gazastrook verplaatste. Hij was het achtste Hamaslid dat op dergelijke wijze werd geliquideerd sinds Hamas tien dagen geleden een bloedige zelfmoordaanslag uitvoerde op een bus in Jeruzalem en daarmee voorlopig weer een punt zette achter het moeizaam hervatte vredesproces.

Ook deden Israëlische tanks en bulldozers vannacht een kortstondige inval in de Gazastrook om een boomgaard met de grond gelijk te maken vanwaaruit raketten waren afgeschoten. Hoewel de raketten tot dusverre nauwelijks schade hebben aangericht, ziet Israël ze als een strategische bedreiging. Premier Sharon deelde gisteren mee het leger opdracht te hebben gegeven alle noodzakelijke maatregelen te nemen om een einde te maken aan de raketaanvallen.

De bevriezing van de banktegoeden kwamen gisteren aan het licht toen honderden Palestijnse burgers zich vergeefs bij de banken meldden voor hun uitkering. Een Israëlische woordvoerder verwelkomde de maatregel. Hij zei dat sommige liefdadigheidsinstellingen er door Israël al lange tijd van werden verdacht mantelorganisaties voor Hamas te zijn. Hamas omderstreepte niets met de organisaties te maken te hebben, maar kritiseerde de Palestijnse premier Mahmoud Abbas omdat hij had toegegeven aan Israëlische en Amerikaanse druk.

Volgens Palestijnse veiligheidsbronnen hebben Palestijnse politiemannen bovendien het vuur geopend op Hamas-militanten die zojuist raketten op Israël hadden afgeschoten. Zij slaagden er niettemin in te vluchten.