Opta en KPN geen stap nader

Telecomtoezichthouder Opta hecht geen waarde aan de bezwaren die KPN maakt tegen het gedwongen verlagen van de tarieven die het telecombedrijf voor zijn vaste net vraagt. Volgens KPN-bestuursvoorzitter A. Scheepbouwer leidt die verlaging tot minder investeringen in het vaste net, met kwaliteitsverlies tot gevolg.

Dat bleek gisteren tijdens een hoorzitting in de Tweede Kamer over de nieuwe Telecommunicatiewet, die nog dit jaar in werking moet treden. In deze wet wordt met name de rol van de Opta geregeld: de toezichthouder zal meer bevoegdheden krijgen om de markt te controleren en oneerlijke concurrentie te voorkomen. In de wet wordt een Europese richtlijn voor telecom omgezet in nationale regels, waarbij vooral aandacht is voor de spelregels voor zowel de telefonie (vast en mobiel) als internet.

Opta-directeur J. Arnbak zei dat het af te romen bedrag (15 miljoen euro) in geen verhouding staat tot de rendementen die KPN op het vaste net maakt. Ook de aanbieders van mobiele telefonie en de internetaanbieders kritiseerden de ,,dubbelrol van KPN''. Veel van het telefoon- en internetverkeer loopt via het vaste KPN-netwerk.

Scheepbouwer hekelde de rol van de Opta. ,,Als de toezichthouder ons op deze manier blijft tegenwerken dan houdt het op voor Nederland en KPN, dan zetten we een rem op nieuwe diensten en het onderhoud van het werk. Dat is geen dreigement maar realiteit'', aldus Scheepbouwer.

KPN en Opta liggen al langer met elkaar overhoop. Volgens de concurrenten van KPN biedt KPN bijvoorbeeld internetdiensten aan voor een prijs die lager is dan de tarieven die de concurrenten aan KPN moeten betalen.