Noord-Korea, VS na top nog even vijandig

Noord-Korea en de VS lijken nog net zo vijandig tegenover elkaar te staan als vóór het driedaagse overleg dat vandaag in Peking is beëindigd. Toch omschreef het Witte Huis de besprekingen na afloop als `positief'.

Volgens een anonieme Amerikaanse ambtenaar heeft Noord-Korea gisteren gedreigd om door middel van kernproeven te bewijzen dat het land inderdaad over kernwapens beschikt, iets wat Pyonyang in het verleden meermalen heeft laten doorschemeren, maar ook even zo vaak weer heeft ontkend. Pyongyang zou gedreigd hebben tot kernproeven over te gaan als Amerika zijn `vijandige houding' tegenover Noord-Korea niet zou opgeven. Noord-Korea is bang om na Irak het volgende slachtoffer te worden van een Amerikaanse militaire actie. Amerika heeft vooralsnog nauwelijks op de dreiging gereageerd, vermoedelijk omdat Noord-Korea ook in het verleden al vaak gebruik heeft gemaakt van bijzonder krijgshaftige taal zonder dat daar meteen concrete acties aan werden verbonden.

Kort na afloop van de laatste ronde van het overleg, waarbij beide Korea's, de VS, China, Rusland en Japan waren betrokken, meldde de Chinese staatstelevisie vandaag dat de zes landen waren overeengekomen om elkaar binnen twee maanden weer te treffen. Een datum werd daarbij niet genoemd. De meeste analisten hebben vooraf gezegd dat het overleg al succesvol genoemd zou kunnen worden als het zou leiden tot een nieuwe ronde van besprekingen. De standpunten van vooral Amerika en Noord-Korea liggen te zeer uiteen om een snel compromis mogelijk te maken.

Noord-Korea kwam vandaag met vier eisen waaraan Amerika eerst moet voldoen alvorens het bereid zou zijn om zijn kernwapenprogramma te staken. Het gaat Noord-Korea er vooral om dat de VS een niet-aanvalsverdrag tekenen alvorens Pyongyang tot bevriezing van zijn nucleaire programma wil overgaan. Met deze eis is Noord-Korea ook de eerste dag van het overleg ingegaan. De VS blijven er echter bij dat Pyongyang de eerste stap moet zetten door zijn nucleaire programma in ieder geval eerst te bevriezen.

Pyongyang eiste vandaag verder dat Washington diplomatieke banden aanknoopt met het land, dat Zuid-Korea en Japan economische hulp aan Noord-Korea verstrekken en dat het twee lichtwater-kernreactoren mag afbouwen.

In een interview dat de BBC vandaag heeft gehouden met het hoofd van het Internationaal Atoomagentschap IAEA, Mohamed ElBaradei, beschuldigde deze Pyongyang van nucleaire chantage. ,,Ik denk niet dat ze te vertrouwen zijn'', zo stelde hij. ,,Toch willen we met hen samenwerken en hen terugbrengen in het nucleaire non-proliferatieverdrag.''