Minister mag bonussen inhouden

Minister Hoogervorst van Volksgezondheid mag de inkoopvoordelen van apothekers inhouden. Dat heeft het College van Beroep voor het Bedrijfsleven (CBB) vandaag besloten. Het college wees daarmee het verzoek van apothekers af om deze tariefmaatregel te schorsen.

Hoogervorst wil dat apothekers vanaf maandag een deel van de bonus die zij krijgen bij de inkoop van medicijnen, aan de zorgverzekeraars terugbetalen. Daarbij gaat het om een korting die varieert van 8 tot 40 procent, afhankelijk van de vraag of er nog een patent op het medicijn rust. Hoogervorst rekent erop dat dit een jaarlijkse besparing van ongeveer 390 miljoen euro op de begroting oplevert. De KNMP, de beroepsorganisatie van apothekers, heeft onmiddellijk een bodemprocedure aangespannen. Een woordvoerder van de apothekersorganisatie zei eerder dat een op de vijf apothekers in financiële problemen zal komen wanneer de maatregel doorgang zou vinden.

Volgens de apothekers blijven de prijzen van geneesmiddelen namelijk hoog en worden apothekers gedwongen inkoopkortingen te bedingen bij medicijnenfabrikanten. Ze geven die vervolgens door aan de zorgverzekeraars. De KNMP blijft erbij dat deze vorm van besparing omslachtig, ondoorzichtig en onwenselijk is. De apothekers zullen het besluit van de rechter echter wel uitvoeren.

De door het College Tarieven Gezondheidszorg (CTG) opgestelde maatregel omvat een wettelijke verlaging van de prijs die de apotheker voor geneesmiddelen bij de zorgverzekeraars en de verzekerden in rekening brengt. De voorzieningenrechter in Den Haag wees vandaag eveneens de eisen van drie farmaceutische bedrijven af. De bedrijven Bayer, Astra Zeneca en Sanofi Synthelabo wilden via de rechter een andere indeling van bepaalde geneesmiddelen afdwingen.