Lumidee gooit sloom haar cola om

Op nummer één van de hitparade staat deze week het lied `Never Leave You' van de Amerikaanse zangeres Lumidee.

`Never Leave You' wordt ook wel de `Uh Oooh Song' genoemd (het Uh Oooh-liedje), omdat de zangeres heel vaak `Uh Oooh' zingt. Dat doet ze niet op de verschrikte Teletubbies-manier, maar heel sloom. Alsof ze in slowmotion een glaasje cola omgooit.

Lumidee en haar Uh Oooh Song laten horen dat je voor een mooi liedje niet veel nodig hebt. Wat handgeklap, een paar tonen op een basgitaar en iemand die af en toe op een emmer slaat, dat is de muziek. De truc is dat de mensen die meespelen erg goed in de maat blijven, en steeds precies hetzelfde doen. Dat maakt het nummer bijna hypnotiserend.

Lumidee heet eigenlijk Lumidee Cedeño. Ze is 19 jaar en ze komt uit Harlem, een buurt in New York. Dat gedeelte van Harlem wordt Spanish Harlem genoemd omdat er veel mensen wonen die oorspronkelijk uit een Spaanstalig land komen. Lumidee ook. Maar ze praat en zingt nu gewoon Engels. In de `Uh Oooh Song' praat ze zelfs heel veel Engels. Haar tekst is ongeveer zo lang als een komkommer, en net zo smal. Want Lumidee praat in korte zinnetjes. Dan lijkt het meestal alsof iemand boos is, maar dat is Lumi (zoals ze door vrienden genoemd wordt) hier juist niet.

Driekwart van de liedjes in de Nederlandse hitparade gaat over liefde en een kwart over het weer. Van de liedjes over liefde gaat de helft over het verdriet dat je hebt als de liefde misloopt, en de andere helft over het plezierige gevoel dat verliefdheid geeft. Mensen die net verliefd zijn denken altijd dat het nooit meer over gaat. Ze weten zeker dat ze `eeuwig' bij die ander zullen blijven. Dat denkt Lumidee ook. Daarom zingt ze `Never Leave You' (`Ik ga nooit meer bij je weg').

`Now that you're lovin' back/

we're happy it's a fact/

can't nothing hold us back/

we got this in a wrap/

there ain't no maybe's/

no questions/

love you daily now

Dat betekent: `Nu je mij ook leuk vindt/ zijn we zeker gelukkig/ niets kan ons meer tegenhouden/ dit hebben we voor elkaar/ geen onzekerheden/ geen vragen/ ik hou iedere dag van je'. Ergens anders zingt ze ook nog dat ze andere mannen die haar hart willen winnen `in de goot zal trappen'. Dat vindt haar vriend vast fijn om te horen.

En als je de stoere Lumidee ziet zingen in de clip, met die grote pet zo schuin op haar hoofd, weet je zeker dat ze het meent.

    • Hester Carvalho