Johnny Hoes zingt voor het volk en op Lowlands

Johnny Hoes, de nu 86-jarige koning van de meezinger en de smartlap, wordt zondagavond urenlang gehuldigd op het popfestival Lowlands.

Johnny Hoes wilde zelf liever als ,,levende legende'' worden gepresenteerd, omdat anders iedereen zou denken dat hij al dood is. Maar de organisatie van het Lowlands-festival had al besloten de hommage Het Grote Concert des Levens te noemen, met als ondertitel: Johnny Hoes, de legende. Meer dan drie uur lang zal de zanger, producer, tekstdichter en componist van enkele duizenden meezingers en smartlappen zondag op het podium in de Alpha-tent zitten, om te worden toegezongen door Anneke Grönloh, Ria Valk, Annie de Reuver, Imca Marina, Albert West, Harry Slinger, Jacques Herb, Koos Alberts, Ronnie Tober en zelfs Pierre Kartner, de enige in Nederland die hem enigszins heeft geëvenaard. En tenslotte zal hij zelf het aloude Och was ik maar bij moeder thuisgebleven aanheffen, zijn grootste hit van allemaal.

,,Misschien is het een beetje primitief,'' zei Johnny Hoes al bijna veertig jaar geleden over het repertoire waarin hij excelleerde. ,,Maar primitief hoeft nog niet slecht te zijn.'' Altijd richtte hij zich op de smaak en de grote gevoelens van een zo breed mogelijk publiek, hetgeen hem een muur vol gouden platen opleverde in het kantoor van zijn goed renderende platenmaatschappij Telstar in Weert. De kritiek uit andere kringen raakte hem niet, zei hij vaak op ietwat geraakte toon. Toen over een van zijn eerste liedjes honend werd opgemerkt dat het zelfs taalkundig niet eens in orde was (,,op een zeemansgraf staan nooit geen rode rozen''), antwoordde hij dat heus wel te weten – maar dit was nu eenmaal de taal van het volk.

Hoewel hij de ronde tongval van zijn geboortestad Rotterdam nooit kwijtraakte, vestigde Hoes zich al tijdens de oorlogsjaren in Limburg. Bij de bevrijding schreef hij zijn eerste liedje, over een Amerikaanse soldaat met heimwee naar de prairie. Al gauw kreeg hij een producerscontract bij de platenmaatschappij van Philips, waar hij in de jaren vijftig hits maakte met vocalisten die hij zelf uit plaatselijke cafés en dorpszaaltjes haalde. Zijn grootste ontdekking was de Zangeres zonder Naam. Ook was hij bedreven in het oppikken van regionale carnavals- en andere succesnummers, die hij aanpaste voor nationaal gebruik.

Van de 5.000 nummers die Hoes door zichzelf of anderen liet zingen, komen er 120 op een box met zes cd's die in oktober verschijnt. Alleen naar de eerste vier opnamen, waaronder zijn debuut De cowboysoldaat, wordt nog gezocht. De hoop is gevestigd op privé-collecties, want in geen enkel archief waren die nummers te vinden. Voorts wordt gewerkt aan een autobiografie, die eveneens dit najaar op de markt moet komen.

Al ruim twintig jaar geleden heeft Johnny Hoes zich goeddeels teruggetrokken uit zijn eigen bedrijf. Zijn opvolgster werd zijn dochter Jacqui, en na haar dood is zijn zoon Adriaan directeur geworden. ,,En ik ben een dochter van Adriaan,'' zegt de telefoniste.

De wijze waarop Hoes senior zaken deed, was vaak omstreden. Diverse artiesten en liedjesschrijvers hebben geklaagd dat hij hen te kort deed. Het opvallendst en pijnlijkst was het conflict met de Zangeres zonder Naam, die meende recht te hebben op meer dan de 450.000 gulden die ze in twaalf jaar voor haar plaatverkoop had ontvangen. Na tussenkomst van de rechter werd in 1976 een schikking getroffen: geen bijbetaling in ruil voor onmiddellijke ontbinding van het contract. Kort daarna maakte de firma Telstar een nieuwe bloeiperiode door met de platen van Doe Maar, Normaal en Frank Boeijen. Die tweede glorietijd wordt zondagavond vertegenwoordigd door Bennie Jolink, de zanger van Normaal.

Lowlands hoopt op een groot meezingfestijn ter afsluiting van het festival. Johnny Hoes heeft intussen laten weten zich vereerd te voelen door de hommage. ,,Ach, het is reclame voor de zaak,'' zei hij in het Limburgs Dagblad, ,,en bovendien is het voor mij een feest van herkenning.''

Inl. www.lowlands.nl en 0900-3001250. Beelden van Het Grote Concert des Levens zijn zondagnacht ook te zien in de Lowlands-verslaggeving van de VPRO-tv, Ned.3, 0.17-4.17u.

    • Henk van Gelder