`Groen is voor de commando's'

Een groene baret is voorbehouden aan commando's, vinden twee oud-commando's die de nieuwe baret voor dienstplichtigen op de hunne vinden lijken. Zij eisen een verbod.

,,Groen is groen en groen is voor de commando's.'' Dat stelde Jan Vlug, advocaat van twee oud-commando's gisteren in een kort geding in Den Haag. De broers Olaf en Mark Jan Pothoven eisen een verbod op de invoering van een nieuwe donkergroene baret voor alle leden van de krijgsmacht aan wie geen afwijkende baret is toebedeeld. De nieuwe baret, de zogeheten Koninklijke Landmacht baret Algemeen wordt maandag ingevoerd. Er zijn er al 17.500 geleverd.

,,Zelfs in de Dikke van Dale staat dat de groene baret een synoniem is voor commando'', betoogde Vlug. In een weinig juridisch maar des te vuriger pleidooi legde hij uit dat de groene baret ,,de hoofdprijs is die alle ontberingen van de commandotraining de moeite waard maakt''.

De gebroeders Pothoven beschouwen zichzelf als een `informele belangenvereniging' die optreedt namens het gehele elitekorps. Dat het Nederlandse recht geen `informele vereniging' kent, zoals de landsadvocaat J. van der Helm opmerkte, deert hen niet.

Ruim vijftig actieve en oud-commando's waren naar Den Haag gekomen om hun steun te betuigen. ,,Iedereen die een groene baret verdiend heeft staat hier. Let op: verdiend, níet gekregen.'', zegt oud-commando N. Valstar, die zijn eigen baret in 1951 verwierf. Zelfs Prins Bernhard draagt een groene baret. ,,Hij was zeker gekomen als hij kon, maar hij zit in Afrika.'', zegt Valstar. Oud-commando J. van Est: ,,Gewone militairen slapen meestal in een warm bed. Wij liggen altijd in het veld, zelfs als het 26 graden vriest.''

De landsadvocaat voerde aan dat de Koninklijke Landmacht al sinds 1996 bezig is met een vervanging van het verouderde dagelijks uniform dat stamt uit de jaren zestig. Gedurende dit proces heeft zij zich laten adviseren door de `Klankbordgroep nieuw dagelijks tenue', de traditiecommissie van de Landmacht, de uniformcommissie en couturier Frans Molenaar. ,,De landmacht is dus niet over één nacht ijs gegaan en heeft altijd in gedachte gehouden dat de nieuwe baret voldoende onderscheidend moest zijn van de groene baret van de commandotroepen'', aldus Van der Helm.

Hij toont de rechter de verschillende baretten: de huidige bruine, de nieuwe donkergroene en de lichtgroene commandobaret: ,, De staat is van mening dat het kleurverschil tussen de groene baret en de nieuwe algemene baret overduidelijk is.''. Dit wordt beantwoord met honend gelach door de `steuntroepen' in de rechtszaal. ,,Groen is groen. Groene kool is groene kool'', roept iemand.

De advocaat van de gebroeders Pothoven brengt hiertegen in dat de commandobaretten ook niet allemaal dezelfde kleur groen hebben: ,, Een groene baret die een half jaar in Afghanistan is geweest ziet er anders uit dan eentje die maandenlang is natgeregend.''

Volgens Vlug gaat het om het respect voor de roemruchte geschiedenis, de internationale reputatie en de zware opleiding van de commando's. ,,Om in de woorden van Winston Churchill te spreken: `verder gaan waar anderen stoppen'.'' De groene baret is de erkenning daarvan. ,,Het uitdelen van een groene baret aan niet-commando's is vergelijkbaar met het uitreiken van de gele trui aan iedereen die een rondje om de kerk heeft gefietst.''

Uitspraak op vier september.

    • Els Quaegebeur