Communiceren over hondenpoep (2)

Iedereen praat erover, maar niemand doet er wat aan: hondenpoep. De deelgemeente Delfshaven heeft nu een hondenhalte.

De vieste stad van het land heeft er een nieuw soort prullenbak bij: de hondenhalte, een met een klep afgesloten, donkergroene bak aan twee palen waarin bijna tweehonderd gevulde hondenpoepzakjes passen.

Boven de luchtdichte prullenbak (`voorzien van een metalen binnenbak met handgrepen voor hygiënisch legen') hangt nog een bak. Daarin zitten de bruin-kartonnen poepzakjes (`door handige schepwerking geen direct contact met de ontlasting, voor alle soorten hondenpoep, ook voor dunne poep en hele grote drollen').

De vier hondenhaltes in het Rotterdamse Delfshaven werden gistermiddag ,,feestelijk onthuld'' door de `wethouder fysiek' van de deelgemeente. Delfshaven heeft daarmee niet alleen een primeur in de stad, maar loopt ook vooruit op het hondenpoepbeleid zoals dat nu gestalte krijgt. Na het falen van een ambtelijke werkgroep hondenpoep, die niet veel meer deed dan het vrijwel maandelijks produceren van een nieuwe conceptversie van de beleidsnotitie hondenpoep, besloot de gemeente onlangs tot het instellen van een proefgebied voor hondenpoepbeleid.

Maar in dit proefgebied, een nieuwbouwwijk aan de rand van de stad, wordt voorlopig alleen nog gestudeerd. Immers, wat is `de beste benadering van de hondenbezitter', van wie bekend is dat hij `het opruimen van de uitwerpselen van zijn hond veelal niet vrijwillig doet'.

Dat duurde de deelgemeente te lang. Vooral toen uit een speciale campagne, waarin medewerkers van de reinigingsdienst, deelgemeentelijke ambtenaren en vrijwilligers huis aan huis aanbelden om te vragen naar de grootste ergernissen, bleek dat poep op de stoep bovenaan stond. Overigens werd die campagne ook gebruikt om elke bewoner nog eens te regels uit te leggen omtrent huisvuil (in de container en niet ernaast), grofvuil (bellen, dan wordt het opgehaald) en hondenpoep: in elk geval in de goot, want volgens de gemeentelijke verordening hierover moet een hondenbezitter ervoor zorgen dat `de ontlasting van zijn hond niet overlastgevend is'.

De bewoners van de deelgemeente krijgen twee weken de tijd om aan de hondenhaltes te wennen. In die tijd zijn de zakjes gratis. `Vervolgens zullen toezichthouders hondenbezitters aanspreken op het gebruik van de poepzakjes en de hondenhaltes.' Weer twee weken later `zullen milieucontroleurs tot handhaven overgaan'.

Dat betekent dat ze bij heterdaad boetes uitdelen. Die bedragen 28 euro. Dat is bijna tien keer zo veel als een pakketje hondenpoepzakjes (2,95 euro per 8 stuks).

Mochten de hondenhaltes een succes blijken, dan zal de deelgemeente er meer van aanschaffen. Wellicht in andere kleurencombinaties dan het standaard-donkergroen. En mogelijk zelfs met een eigen opdruk op de zakjes.

    • Gretha Pama