Carla Del Ponte vervangen

Het Rwanda-tribunaal moet doorgaan met onderzoek naar misdaden tegen de menselijkheid die na de genocide in 1994 tegen Hutu's zijn begaan. Dat heeft de Veiligheidsraad van de Verenigde Naties gisteren bepaald.

De raad deed dat toen ze unaniem instemde met het voorstel van VN-secretaris-generaal Kofi Annan om de Zwitserse Carla Del Ponte te vervangen als hoofdaanklager van het Rwanda-tribunaal. In de resolutie staat ook dat hoofdaanklagers van het Rwanda-tribunaal en het Joegoslavië-tribunaal met plannen moeten komen hun werk voor eind 2010 te voltooien.

Carla Del Ponte blijft de komende vier jaar hoofdaanklager van het Joegoslavië-tribunaal in Den Haag. De Gambiaan Hassan Bucabar Jallow wordt hoofdaanklager van het Rwanda-tribunaal in het Tanzaniaanse Arusha. Tot nu toe werkte hij als rechter bij het VN-tribunaal in Sierra Leone.

De afgelopen jaren was Del Ponte hoofdaanklager van zowel het Joegoslavië-tribunaal als het Rwanda-tribunaal. Maar VN-secretaris-generaal Annan vond aan die combinatie een eind moest komen ter wille van de efficiëntie. Del Ponte heeft zich tot op het laatst tegen een scheiding verzet.

De relatie tussen het Rwanda-tribunaal en de Rwandese regering is altijd moeizaam geweest. Dat gold nog in versterkte mate voor het contact tussen Del Ponte en de Rwandese autoriteiten. De Rwandese regering wilde dat het tribunaal zich zou beperken tot de hoofdverantwoordelijken van de genocide waarbij 800.000 Tutsi's en gematigde Hutu's zijn gedood. Del Ponte vond dat het tribunaal zich ook moest bezighouden met misdaden die zijn gepleegd door Tutsi-rebellen die de macht in Rwanda na de genocide overnamen. Het Rwandese Patriottisch Leger van Tutsi's onder leiding van de huidige president Paul Kagame zou enkele tienduizenden Hutu's hebben vermoord.

Del Ponte liet gisteren na het besluit van de Veiligheidsraad via haar woordvoerder weten ,,tevreden te zijn dat aan de onafhankelijkheid van de aanklager niet wordt getornd''.

Ook mensenrechtenorganisatie Human Rights Watch reageerde opgelucht dat de Veiligheidsraad niet was gezwicht voor Rwandese druk om de moord op Hutu's na de genocide niet te onderzoeken. De Rwandese autoriteiten spraken de hoop uit dat het tribunaal onder een nieuwe aanklager eindelijk zijn werk behoorlijk kan doen.