Brouwer overleeft motie

De Utrechtse burgemeester A. Brouwer heeft gisteravond een motie van afkeuring overleefd. De motie, over een duikongeluk dat twee jaar geleden het leven kostte aan een Utrechtse brandweerman, was ingediend door GroenLinks. Alleen de oppositiepartijen D66 en ChristenUnie steunden de motie.

GroenLinks kritiseerde Brouwer omdat zij verantwoordelijk was voor de omstandigheden bij de brandweer waardoor het ongeluk kon plaatsvinden.

Uit een extern onderzoek naar de toedracht van het ongeluk, dat destijds plaatsvond tijdens een duikoefening van de Utrechtse brandweer, bleek dat die oefening niet volgens de veiligheidseisen was uitgevoerd en dat de duiker ongetraind was.

De rechtbank veroordeelde de gemeente Utrecht vorige maand wegens `dood door schuld' tot een boete van 18.000 euro, waarvan 6.000 euro voorwaardelijk. De gemeente kondigde aan in hoger beroep te gaan, maar trok dat later in.