Brinkhorst wil grip op stroomnet

De overheid wil de energiebedrijven stimuleren om nieuwe elektriciteitscentrales te bouwen. Tegelijkertijd wil de overheid grotere mogelijkheden om bij wanbeheer de eigendom van de stroomnetwerken naar zich toe te trekken.

Dit schrijft minister Brinkhorst van Economische zaken vandaag in een ingezonden brief in de Volkskrant. Brinkhorst stuurt volgende week een brief naar de Tweede Kamer waarin hij met voorstellen komt om de stroomvoorziening op de lange termijn zeker te stellen. Later deze maand zal de ministerraad wetsvoorstellen bespreken.

De voorstellen van Brinkhorst volgen op een turbulente zomer voor de energiesector. Door koelwaterproblemen konden enkele stroomcentrales niet voluit draaien en dreigde een elektriciteitstekort. Ook ging het eerste energiebedrijf sinds de liberalisering failliet. Er onstond een discussie of de liberalisering van de energiesector wel moet worden doorgezet.

Brinkhorst schrijft dat hij wel degelijk wil doorgaan, omdat de consumenten hier uiteindelijk van profiteren, maar hij wil dat toezichthouder DTe hogere boetes kan opleggen. Verder moet de overheid makkelijker kunnen ingrijpen als beheerders van de regionale stroomkabels wanbeheer plegen. Ook wil Brinkhorst het investeringsklimaat voor nieuwe stroomcentrales verbeteren.