Bij winst: dividend, bij verlies: dividend

Alle aandeelhouders zijn gelijk, maar sommige hebben een streepje voor. Sommige aandeelhouders bezitten geen gewone aandelen, maar preferente aandelen. Deze effecten (koosnaam: `prefs') krijgen met voorrang dividend.

Of een onderneming nu veel of weinig winst maakt, de preferente aandeelhouder staat altijd vooraan als het geld wordt verdeeld. Dat is een geruststellende gedachte voor de liefhebbers van de prefs: banken, verzekeraars en gespecialiseerde beleggingsfondsen als Ducatus.

Sommige preferente beleggers hebben zelfs nog een ruggensteuntje: als een bedrijf onverhoopt geen dividend betaalt, wordt het bedrag bijgeschreven op de lat, en moet het uitgekeerd worden als wel weer winst wordt gemaakt.

De vaste dividendstroom is de theorie. De realiteit is dat de economische malaise nu ook preferente beleggers van hun zekerheden dreigt te beroven.

Dit jaar schrapte bank en verzekeraar Achmea, tot verrassing van de financiële wereld, zijn dividend op de preferente aandelen. Achmea had deze effecten ter waarde van 350 miljoen euro in 2000 verkocht aan professionele beleggers. Argument om het dividend te laten vervallen: een verlies van 668 miljoen euro. Helaas voor de beleggers: hun dividend wordt niet bijgeschreven op de lat.

Automatiseringsbedrijf Getronics heeft al twee jaar geen dividend betaald op de preferente aandelen. Samen met het dividend van 2003 heeft het bedrijf nu een betalingsverplichting van 40 miljoen euro. De preferente beleggers zijn Aegon, ING en Fortis.

Anderen hebben geen keus. Getronics heeft met beleggers afgesproken dat alleen dividend wordt uitgekeerd als de onderneming winst maakt. Maar uitgevers Wegener en PCM, de eigenaar van onder meer deze krant, moeten altijd dividend uitkeren op hun prefs, winst of verlies.

Afgelopen week zaaide Hagemeyer, de elektotechnische groothandel, onrust. Met een verwacht negatief bedrijfsresultaat van zeker 200 miljoen euro dit jaar is Hagemeyer voor zijn overleven afhankelijk van zijn financiers. Het bedrijf heeft gewone en preferente aandeelhouders. De kans op dividend is gezien de geldnood minimaal. De preferente beleggers zijn ABN Amro, Ducatus en Rabobank.

Geld sparen en geen dividend uitkeren is een goede zakelijke beslissing voor een bedrijf in nood. Maar wél dividend uitkeren is ook heel zakelijk. Managers strijken niet graag de financiers tegen de haren in die straks tegelijkertijd over het voortbestaan van hun onderneming moeten beslissen.

    • Menno Tamminga