Ahold verzwijgt claim fiscus op Argentijnse tak

De Argentijnse belastingdienst heeft Ahold-dochter Disco vorige maand een naheffing opgelegd van 45 miljoen euro. De Argentijnse fiscus blokkeert de voorgenomen verkoop van winkelketen Disco door Ahold zolang het geschil met de fiscus niet is opgelost.

Ahold heeft de claim, de blokkade en het vorig jaar al gestarte fiscale onderzoek zelf niet bekendgemaakt. Beursgenoteerde bedrijven dienen koersgevoelige informatie volgens de regels van Euronext terstond te publiceren. Vanochtend bevestigde een woordvoerder van Ahold dat er een naheffing is opgelegd van 45 miljoen euro. Goed ingevoerde bronnen in Argentinië spreken zelfs van het dubbele van dit bedrag. Volgens de woordvoerder heeft het concern het geschil niet bekendgemaakt omdat het ,, een zakelijk verschil van inzicht is tussen Ahold en de Argentijnse fiscus'.

Voor Ahold betekent het geschil met de Argentijnse fiscus een nieuwe tegenslag in Zuid-Amerika. Het concern probeert een boekhoudschandaal te boven te komen en streeft ernaar de schulden te verlagen, onder meer door alle Zuid-Amerikaanse activiteiten te verkopen. Ahold heeft een nettoschuld van 12 miljard euro.

Ahold bestrijdt de verkoopblokkade op Disco. ,,Daarover verschillen wij van mening met de Argentijnse fiscus. Wij zien de zaak niet als een blokkade op verkoop van onze dochter', zegt een woordvoerder.

Ahold zal komende maandag een verweerschrift bij de Argentijnse belastingdienst indienen. Lokale deskundigen stellen dat Ahold in alle gevallen het bedrag zal moeten betalen. Krijgt Ahold alsnog gelijk, dan krijgt het later het geld terug.

Het conflict draait om verhandelbare leningen van Disco. De fiscus is van mening dat Ahold misbruik heeft gemaakt van een fiscale vrijstelling bij de uitgifte en latere terugkoop van die leningen.

De dochter van Ahold is niet de enige winkelketen die in aanvaring komt met de Argentijnse belastingdienst. Ook het Franse Carrefour heeft een naheffing gekregen voor twee dochterbedrijven, zij het van bescheidener omvang. Dochter Tia kreeg een naheffing van 5 miljoen euro en winkeldochter Norte 12 miljoen peso tegen 45 miljoen voor Aholds Disco.

Gerectificeerd:

Ahold

In het artikel Ahold verzwijgt claim fiscus op Argentijnse tak (29 augustus, pagina 1) staat dat de Argentijnse fiscus Carrefour-dochter Norte 12 miljoen peso naheffing heeft opgelegd. Het gaat om 38 miljoen peso, 12 miljoen euro.

    • Jeroen Wester
    • Natasja de Winter