Zakenrit met eigen auto fors duurder

Werknemers die veel zakelijke ritten met hun privé-auto maken (zoals bijvoorbeeld in de zorgsector) gaan er volgend jaar fors op achteruit. In plaats van de nu geldende belastingvrije vergoeding van 28 eurocent per kilometer, krijgen zij nog maar 17 eurocent per kilometer belastingvrij vergoed.

Dat hebben bronnen rondom het kabinet vanmorgen bevestigd. Ook leaserijders die weinig privé rijden met hun leaseauto en nu een rittenadministratie bijhouden gaan erop achteruit. Leaserijders die nu een bijtelling van tussen de 5 en 15 procent hebben (afhankelijk van het aantal gereden privé-kilometers), moeten vanaf 1 januari 2004 allemaal 20 procent van de waarde van hun auto bij hun inkomen optellen.

Leaserijders die nu al veel privé-kilometers maken met hun auto en privé-rijders die ver van hun werk wonen zullen de maatregel ervaren als een lastenverlichting. Voor deze leaserijders geldt dat zij nog maar 20 (in plaats van 25) procent van de waarde van hun auto bij hun inkomen hoeven op te tellen. De privé-rijders krijgen vanaf 1 januari ook de eerste tien kilometer en de kilometers boven de dertig belastingvrij vergoed.

De ANWB juicht de versimpeling van het fiscale stelsel voor leaseauto's toe. Maar de belangenorganisatie noemt het onterecht dat de autobezitter die zijn auto incidenteel zakelijk gebruikt voor de kosten moet opdraaien. De ANWB heeft becijferd dat de huidige regeling voor de meeste automobilisten al tekortschiet. De kosten van middenklassers als Opel Astra en Peugeot 307 bedragen bij een gemiddeld rijgedrag (16.000 kilometer per jaar en vier jaar gebruiksduur) al zo'n 42 cent per gereden kilometer. Voor de ruim 200.000 werknemers in de thuiszorg en kraamverpleging komt een verlaging van de belastingvrije vergoeding voor privé-rijders hard aan, voorspelt de vakbond AbvaKabo FNV.

In deze bedrijfstak zijn leaseauto's ongebuikelijk en moeten werknemers vaak veel zakelijke kilometers met hun privé-auto maken. Overigens staat het werkgevers vrij hun werknemers een hogere vergoeding te geven dan 17 cent per kilometer, maar dat is dan niet belastingvrij.