Woody Allen laat zich fêteren in Venetië

Woody Allen wordt in Venetië onthaald als een held. Zijn nieuwe film `Anything Else', een New Yorks liefdesverhaal, is ontroerend ouderwets.

Hij was bij de Oscars, hij was in Cannes, en nu is hij in Venetië. Zijn nieuwe film, Anything Else, opende gisteren de zestigste editie van de Mostra internazionale d'arte cinematografica. Het lijkt alsof de New Yorkse regisseur, die vroeger altijd van festivals en prijsuitreikingen wegbleef, zich nu wel wil laten fêteren, ook al komen de staande ovaties meestal uit bewondering voor zijn oudste werk voort. Allen legde tijdens een persconferentie de verantwoordelijkheid bij het publiek. De Italianen hebben hem, net als de Fransen, met hun liefde voor de cinema altijd ondersteund. Venetië is bovendien het decor van zijn films geweest en hij trouwde er met Soon-Yi Previn. Op het podium voor het festivalpaleis werden de Italianen voor dat alles gisteravond zo uitbundig als Allens schuchterheid toelaat bedankt. De Italiaanse televisie zoomde vaak in op zijn hand, die hard kneep in de hand van Soon-Yi.

Anything Else is in zekere zin een ouderwetse Allen, een New Yorks verhaal over de liefde, alleen wordt de hoofdrol nu niet meer door Allen gespeeld. Jason Biggs speelt een comedy-schrijver die zich maar niet van zijn vriendin (Christina Ricci) kan losmaken. Die vriendin kan zo goed recht praten wat krom is dat zelfs overspel hun relatie ten goede komt. Het lijkt alsof de acteurs zich niet helemaal op z'n gemak voelen in de film, waarin jonge mensen sinds de jaren zeventig niet veranderd zijn. Ze luisteren nog steeds braaf naar jazzmuziek en maken dezelfde soort grappen. Jason Biggs draagt zijn colbertjes alsof het afdankertjes van de regisseur zijn. Hierdoor wordt het New Yorkse universum van Allen nog meer een fantasie dan het vroeger al geweest moet zijn. Dat irriteert niet. Het ontroert. Knap van een film die in zijn titel de hopeloosheid van het leven wil uitdrukken, zoals Allen op een druk bezochte persconferentie uitlegde.

Het New York van nu is evenwel te zien in het morbide personage van Allen zelf, die een soort dolgedraaide mentor van Biggs speelt. ,,Sinds elf september is de sfeer in de stad altijd gespannen'', zei Allen. ,,Dat zie je terug in het personage dat ik speel.'' Dobel, een leraar uit New Jersey (!), verzamelt materiaal voor een survival kit en vindt dat iedereen een geladen geweer in huis moet hebben, het liefst meerdere – een in elke kamer. In psychoanalyse gelooft hij niet meer. Allen vergeleek zijn personage, dat veel flauwe grappen over de Holocaust maakt, ook met Israël. ,,Dobel heeft het hart op de juiste plaats. Maar jaren van vervolging, niet alleen religieus maar ook sociaal en existentieel, hebben hem paranoïde gemaakt. Israël begon als een geweldig land, maar het was niet welkom en werd gedwongen te polariseren. Net als Dobel is het daar heel agressief van geworden.''

    • Bianca Stigter